Chceš demokratické Česko bez korupce? Klikni a podpoř naše aktivity darem.

KOMENTÁŘ: Na dně volebních kampaní

KOMENTÁŘ: Na dně volebních kampaní

    Sdílet: 11. 10. 2016

    Ani letos v kampaních nechyběl ten nejhorší politický nástroj: anonymní inzerce, která pomlouvá kandidáty. Díky nedávno přijatým zákonům by to mohlo být snad naposledy.

    Voličům na Praze 10 přišel do schránek několikastránkový pamflet od neznámého autora, který zesměšňuje kandidáty místní koalice Vlasta. V Semilech zase lidé našli v poště Semilské novinky, které se tvářily jako radniční noviny, ale většina jejich článků nějak útočila na kandidáty STAN.

    Neoficiální, nepodepsané, pomlouvačné kampaně představující absolutní dno politických kampaní. Bohužel patří ke koloritu českých voleb. Přitom se proti nim nelze bránit. Za známý anonymní inzerát před druhým kolem posledních prezidentských voleb padla pokuta pro zadavatele více než směšná. Dnes má poškozený možnost maximálně podat trestní oznámení pro pomluvu. Než se vše vyšetří, je dávno po kampani.

    Od ledna příštího roku se však pravidla hry zásadně mění. Díky reformě financování politických stran a kampaní bude zcela zakázána neoznačená předvolební inzerce. Autory takové reklamy bude ještě v průběhu kampaně pokutovat nový úřad. Neprozradí-li majitel média, kdo za anonymní inzercí stojí, dostane pokutu on. Maximální výše pokuty je bohužel jen sto tisíc korun. S platformou Rekonstrukce státu, která za reformy lobbovala, jsme upozorňovali poslance, že je to jen mizivé procento nákladů na kampaň. Ale úřad alespoň na potrestaného veřejně upozorní a nezamete problémy pod koberec jako poslanecký kontrolní výbor.

    Setkání s třetí osobou 

    Kritici reformy namítají, že omezení stran je pouhou formalitou, když kampaně mohou vést přes spřátelené podnikatele. V minulosti to zažil třeba bývalý pražský primátor Tomáš Hudeček, když se proti němu postavili zástupci reklamních společností. Jeho předvolební plochy mizely, naopak přibývaly útoky na něj.

    Uvádí se také třeba reklamy podnikatele Radima Jančury, který se podruhé v krátké době opřel do politiků ČSSD. Každý by měl mít právo se k politice vyjádřit, stejně jako politické strany. Problém by byl, kdyby možnost někdo zneužil a vytapetoval zemi plakáty na podporu strany, nebo jí dokonce dělal reklamu v televizi, jako v minulosti firma Agrofert svému majiteli. Nyní jsou takové zásahy do kampaně možné v neomezené míře.

    Podle nových pravidel se ale ten, kdo bude chtít od příštího roku zveřejnit politickou inzerci v době vyhlášené volební kampaně, bude muset registrovat u zmíněného úřadu a vejít se do limitu, který pro dané volby platí (v případě krajských voleb by to bylo 140 tisíc korun na kraj). Pro třetí osoby budou stejné podmínky a pokuty jako pro strany.

    Sledujme, jestli negativní neoznačené kampaně použije na poslední chvíli ještě někdo další. Zároveň snad můžeme tomuto nefér nástroji zamávat na rozloučenou. Aby nová pravidla fungovala, musí ovšem politici podpořit silný nezávislý úřad. Bude to velký test pro politické strany, které svoji kontrolu milují asi jako děti zubaře. Odrazíme se příští rok ode dna?

    Komentář vyšel 11. října 2016 v Lidových novinách.

    Vít Šimral, Václav Zeman 

    Autoři působí v platformě Rekonstrukce státu.

    Sdílet: