Chceš demokratické Česko bez korupce? Klikni a podpoř naše aktivity darem.

FAQ - často kladené dotazy

FAQ - často kladené dotazy

    Sdílet: 24. 10. 2013

    Jak jsme oslovovali kandidáty?

    Oslovili jsme celkem 22 stran. U 12 stran, které jsme považovali s ohledem na volební průzkumy za nejvíc relevantní, jsme zkontaktovali vedení i sekretariáty, a všechny lídry v krajích a vyzvali je, aby nám poskytly kontakty na své kandidáty. Ty, co to odmítli, jsme vyzvali, ať naše Prohlášení, které měli kandidáti podepisovat, distribuují ke všem kandidátům. Domluva o předání informací kandidátům byla s ANO, KDU-ČSL, KSČM, TOP 09, stranou Zelených a Piráty.

    Vedle toho jsme vytvořili tým 5 stážistů, kteří celý týden zjišťovali kontakty na jednotlivé kandidáty, psali jim emaily a telefonovali. Takto jsme paralelně oslovili všechny kandidáty, na které jsme našli kontakty. Podpisem se takto k Rekonstrukci státu připojilo 1517 kandidátů.

    Evidujeme nyní asi 10 stížností od kandidátů, kteří podle svých slov nebyli kontaktováni. U části z nich se podařilo dohledat, že jim od nás odešel email na adresu veřejně u jejich jména uváděnou na internetu. V ostatních případech patrně selhala příslíbená vnitřní komunikace ve straně. (Vyskytly se i takové případy, kdy nám například lídryně SPOZ, Ilona Švihlíková na Vysočině, řekla, že ti, co kandidují za ní, jsou „blbci“ a nic jim dávat nebude. To už je ale vnitřní problém strany.)

    Kampaň Rekonstrukce státu byla spuštěna v březnu, od té doby jsme byli opakovaně ve večerním zpravodajství ČT i Primy, asi šestkrát v Otázkách Václava Moravce, v řadě dalších pořadů v rozhlase i televizi, na titulních stranách celostátních i regionálních deníků a dokonce v Blesku. Zdá se nám tedy, že kdo bere kandidaturu vážně a zajímá se o veřejné dění a posilování transparentnosti veřejné správy, nemohl o naší iniciativě neslyšet.

    Kandidáti mají samozřejmě možnost nadále posílat Prohlášení, jejich údaje na webu okamžitě aktualizujeme.

    Jak jsme vybírali strany do volebního letáku?
    Do letáku jsme dali 12 stran, od kterých máme nejvíc podpisů. Na webu BlablaNevolim.cz jsou uvedeni všichni kandidáti, kteří se připojili (jedná se jen o 6 podpisů navíc).

    Kdo dostal vykřičník?
    Zanalyzovali jsme hlasování minulé sněmovny a vybrali ty, kteří minimálně dvakrát nehlasovali pro některý ze zákonů Rekonstrukce státu. (Omlouváme se Jiřímu Olivovi z TOP09, u kterého byl chybný údaj.)

    Sdílet: