Chceš demokratické Česko bez korupce? Klikni a podpoř naše aktivity darem.

BLOG: Průhlednější volební kampaně 2017? Poslanci mají poslední šanci!

BLOG: Průhlednější volební kampaně 2017? Poslanci mají poslední šanci!

    Sdílet: 10. 05. 2016

    Dva zákony, které mohou zavést nezávislou kontrolu financování stran i kampaní, zavést limity pro dary stranám i výdaje na kampaně, zatím prochází sněmovnou velmi pomalu. Pokud mají nová pravidla platit už pro volby 2017 jsou nejbližší dvě schůze sněmovny poslední možností.

    Tak jako každé volby mají svoje nesplnitelné sliby, s železnou pravidelností mají i svoje finanční skandály.Negativní billboardová kampaň ČSSD pod značkou ODS minus, o které všichni věděli, kdo za ní stojí, ten se k ní ale ne a ne přiznat. Prezidentská kampaň Miloše Zemana, kterou z podstatné části platila různá neprůhledné sdružení. Dary od kadeřnic a podezření, že sponzoři stran mají výhodu ve veřejných zakázkách. Že se to nemůže opakovat? Proč ne? Pravidla pro financování předvolebních kampaní i samotných stran se od devadesátých let nezměnila.

    Možnosti tu jsou

    Prostor pro opakování podobných předvolebních akcí nebo pro zvláštní dary stranám od firem, které jsou ten samý rok v insolvenci, nebo od kadeřnic na mateřské dovolené je tedy stále otevřený. Politické strany dodnes nemusí mít transparentní účet pro volby ani pro své fungování (některé to dělají dobrovolně), nemají limity na to, jak vysoký dar mohou přijmout, mohou jakkoli vysoké dary přijímat i v hotovosti. A to nejlepší nakonec - hospodaření politických stran kontrolují sami politici. Výroční zprávy stran má na starosti Kontrolní výbor sněmovny složený z poslanců stran a poslankyň. Jsme tak mezi pouhými pěti zeměmi EU, kde financování nekontroluje nezávislý orgán.

    To všechno se nyní může změnit. Většinu ze zmíněných situací nějak ošetřují dva zákony, které právě prochází Sněmovnou. Jejich postup je ale zatím dost pomalý. Naposledy se na ně nedostalo během dubnové schůze, i když byly na programu. Všichni totiž zapomínají, že pokud by nová pravidla měla platit už pro nejbližší parlamentní volby na podzim příštího roku, zbývá fakticky poslední možnost.

    Poslancům zbývají do parlamentních prázdnin ještě dvě schůze. Na každé z nich se musí odehrát jedno čtení novel zákonů, aby byl do ledna 2017 dostatečný čas pro zavedení nezávislého úřadu, který by měl strany i kampaně nově hlídat (na Slovensku bylo potřeba na zavedení obdobných pravidel 13 měsíců, v ČR by po případném přijetí zákonů zbývalo do chvíle, kdy by měl úřad poprvé kontrolovat účetnictví stran (duben 2017) necelých 8 měsíců).

    Neoznačená reklama? Aspoň jednu nulu navíc

    Dvě zbývající čtení jsou také příležitostí pro zalepení posledních a podstatných děr, které v návrzích zákonů stále zůstávají. Například sankce za nedodržení pravidel předvolebních kampaní (třeba právě za neoznačenou reklamu). Ty jsou dnes v řádu deseti tisíců. Aby někoho od takového kroku odradily, měly by být minimálně o řád vyšší. Protože jde o X promile nákladů na kampaň.

    Na transparentních účtech by strany měly uvádět i své provozní náklady. Nebudeme se tak muset přít o to, jestli byl ten či ten mítink provozním nákladem strany nebo ne. Na některé strany jsou podobně jako jinde ve světě úzce napojeny jejich politické instituty. I pro ně by měla platit podobná pravidla od koho mohou brát dary a v jaké výši, stejně jako pro strany. Tak aby neprůhledné dárci neměli volnou cestu k podpoře právě přes tyto instituty.

    Aby sliby nebledly

    Podtrženo a sečteno. Jsme nedaleko od významného kroku, který může silně přispět k tomu, aby nebylo tak složité dopátrat se toho, kdo stojí za dary politickým stranám, kdo za jakou kampaní a komu může být jaká strana čím zavázaná. K podpoře těchto změn se před volbami přihlásilo přes 160 poslanců a poslankyň, vláda měla toto téma v programovém prohlášení. Jako jedno z klíčových témat ČSSD, kterému se strana bude chtít věnovat, ho na posledním stranickém sjezdu zmiňoval i Bohuslav Sobotka. Nyní tyto sliby pomalu blednou. Můžete je poslancům připomenout, dát jim vědět, že stojíte o #čistékampaně2017, a zeptat se jich, co udělají pro zalepení děr, které v návrzích zákonů zůstávají.

    www.minutademokracie.cz


    Václav Zeman

    Sdílet: