Chceš demokratické Česko bez korupce? Klikni a podpoř naše aktivity darem.

KOMENTÁŘ: Krok vpřed

    Sdílet: 16. 09. 2016

    Financování stran a kampaní nově? Místo obav spíše nadějná očekávání.

    Poslanci schválili reformu volebních zákonů, kterou jim s upřesňujícím pozměňovacím návrhem vrátil zpět Senát. Regulace politického financování se díky tomu i v Česku dostává konečně do 21. století. Na strany a kandidáty bude dohlížet nezávislý orgán, který bude všem kandidujícím kontrolovat účetnictví a včas pokutovat ty, kteří nová pravidla nedodrží. Výroční zprávy stran, zprávy o volebních kampaních i záznamy o všech darech budou dostupné přes internet a kdokoli bude moci úřad upozornit na případné nesrovnalosti. Zařadíme se tak po bok Velké Británie, Francie nebo USA, kde je transparentnost volební soutěže samozřejmostí a základním kamenem stability demokracie.

    Co vše bude možné pokutovat 

    Zastavme se u některých kritických hlasů, které během úterního hlasování zazněly ve sněmovně. Opoziční poslanci Benda, Filip a Stanjura vyčítali vládní koalici, že takto důležitou reformu prosazuje bez dohody všech stran a že se o ní dostatečně nediskutovalo. Zákony ale přišly do sněmovny už v září 2015. Jediným pozměňovacím návrhem, který ODS za celou dobu navrhla, bylo zvýšení státních příspěvků parlamentním stranám. Předseda KSČM se zase ohradil proti zřízení nového úřadu – prý narušuje volnou soutěž politických stran. Komunisté tak najednou docela překvapivě horlivě brání vícestranický režim. Předsedovi Filipovi je však třeba připomenout, že podobný kontrolní orgán funguje ve většině západoevropských zemí, aniž by tam docházelo k ohrožení volební soutěže.

    Ani k dalším zmiňovaným obavám není důvod. Třetí osoby, které se nově budou muset registrovat u úřadu, pokud budou chtít jakkoli zasahovat do kampaně – t.j. pro i proti nějaké straně – nemohly „odčerpávat“ peníze stranám z jejich volebních limitů ani v původním návrhu, který šel ze sněmovny do Senátu. Tak by se k výkladu zákona jistě nepřiklonil ani dohledový úřad nebo soud. Je ale dobře, že senátoři k zákonům přidali svůj pozměňovací návrh, který opravil i několik dalších legislativnětechnických nepřesností.

    Poslanci ODS si ve svých vystoupeních vzpomněli i na nešvary z poslední prezidentské kampaně. Řada z nich se však díky novým pravidlům už opakovat nemůže. Nemělo by už tedy být možné vydat v den hlasování neoznačený inzerát útočící na vašeho protikandidáta, nechat si zaplatit dluhy za kampaň neznámými mecenáši nebo neodkrýt všechny sponzory. To vše bude moci nový úřad pokutovat.

    Udělované pokuty by mohly být klidně i o řád vyšší. Zákony také nedosáhnou na obchodní korporace navázané na politické strany. Otázkou zůstává i to, jak budou strany nakládat s nově zavedenými politickými instituty a zda je nebudou využívat jen jako další nástroj pro volební kampaně.

    K čistší politice 

    I přes tyto nedostatky je reforma potřebným a dlouho odkládaným krokem vpřed, k čistší politice v Česku. Ještě před rokem byly tyto zákony spíše politickým otloukánkem. Na vznik nového úřadu, který by navíc bděl nad financováním stran a kampaní, se politici rozhodně nedívali s nadšením. Společné úsilí veřejnosti a protikorupčních organizací (včetně těch sdružených v Rekonstrukci státu) se však podařilo dovést významnou změnu až na stůl prezidenta. Pokud zákony podepíše, začnou platit už od začátku příštího roku.

    Klíčové nyní bude dohlédnout na obsazení nového úřadu a jeho prvotní kroky. Úřad musí co nejdříve vydat upřesňující stanoviska k výkladu různých částí přijatých zákonů, aby stranám pomohl se v nich orientovat. Strany i kandidáti budou také potřebovat metodické vedení, aby nová pravidla neporušovali jen z neznalosti. Uvést nová pravidla v život nebude pro úřad ani strany jednoduché, přece jen jde o první výraznější změnu v nastavení pravidel pro volby a hospodaření stran od začátku devadesátých let. Výsledek by ale měl stát za to. Poprvé se o tom budeme moci přesvědčit už před příštími parlamentními volbami.

    VÍT ŠIMRAL, Autor je analytik Rekonstrukce státu.

    Komentář vyšel 14. září 2016 v Lidových novinách.

    Sdílet: