Chceš demokratické Česko bez korupce? Klikni a podpoř naše aktivity darem.

Ohrozilo postavení ředitele civilní rozvědky mimo službu Mantinely demokracie?

    Sdílet: 07. 06. 2018

    Ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar v půlce května postavil mimo službu ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Jiřího Šaška. Postup ministra první Babišovy vlády v demisi monitorujeme jako potenciální ohrožení jednoho z mantinelů odpovědné vlády. Zatím však není k dispozici dostatek informací pro jasné hodnocení situace.

    V rámci hlídání Mantinelů odpovědné demokratické vlády (https://mantinelydemokracie.cz/) se zajímáme o jakékoliv významné změny, které mohou potenciálně ohrozit nestranné fungování bezpečnostních sborů (mantinel č. 2). Sledujeme proto i události kolem Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), aktuálně hlavně postavení ředitele civilní rozvědky Jiřího Šaška mimo službu. Tato zpravodajská služba by totiž měla řádně plnit svou funkci - zajišťovat informace důležité pro zahraničněpolitické, ekonomické a bezpečnostní zájmy státu. Mělo by být zájmem nás všech, aby nedocházelo k jejímu zneužívání. Co tedy zatím víme?

    1) Postavení šéfa ÚZSI mimo službu z hlediska práva

    Podle zákona jmenuje a odvolává ředitele ÚZSI ministr vnitra se souhlasem vlády. Z výkonu své funkce je ředitel civilní rozvědky odpovědný ministru vnitra. Ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar navrhl postavit ředitele civilní rozvědky Jiřího Šaška mimo službu a vláda 16. 5. žádosti vyhověla. Jedná se o dočasné opatření po dobu prověření okolností případu. Jiří Šašek se tedy do čela Úřadu může vrátit po skončení vyšetřování.

    2) Důvody pro postavení mimo službu

    Ministr Metnar na své tiskové konferenci konané 17. 5. uvedl: „Z prověřování hospodaření úřadu vyplynuly skutečnosti, které nasvědčují opakovanému porušování vnitřních předpisů při provádění, evidování, účtování zpravodajské činnosti a nedostatky při řízení zpravodajské činnosti.“ Existuje podezření, že se někteří příslušníci rozvědky dopustili „jednání, která mají znaky trestných činů". Vznikla údajně škoda velkého rozsahu, přičemž Úřad již podal trestní oznámení státnímu zástupci, který zahájil úkony trestního řízení. Zproštění Šaška výkonu služby ministr zdůvodnil tím, že se na prověřování podílí policejní orgán rozvědky, který je řediteli podřízen.

    Ke kroku ministra se dne 17. 5. vyjádřil v rozhovoru pro DVTV také bývalý šéf rozvědky, Karel Randák (http://bit.ly/RandákDVTV), jehož v roce 2006 rovnou odvolal z funkce ředitele ÚZSI ministr vnitra vlády bez důvěry, Ivan Langer: „Já nevidím jinou možnost, kterou by pan ministr měl, protože je potřeba si uvědomit, že tam probíhá, jak je z toho patrno, vyšetřování, které provádí interní orgán, inspekční orgán rozvědky, který ale přímo podléhá řediteli, takže bylo by nesmyslem, aby interní orgán inspekční vyšetřoval svého ředitele, tudíž ten ředitel, aby proběhlo nezávislé vyšetření, tak musí být postaven mimo službu." Randák též uvedl, že se v civilní rozvědce „děje něco, co by se tam dít nemělo".

    Dne 24. 5. ministr Metnar svůj krok vysvětloval i sněmovní komisi pro kontrolu ÚZSI. Šéf komise, Pavel Blažek (ODS), po jednání uvedl: „Komise v této chvíli postup ministra vnitra pochopila”.

    Investigativní reportér Jaroslav Spurný, který se dlouhodobě zaměřuje na fungování bezpečnostních složek, již 25. 4. ve svém článku pro RESPEKT uvedl informace o podezření, že část z půl miliardy korun určených firmám vykonávajících pro ÚZSI některé činnosti, na něž nemá tajná služba kapacity, neskončily tam, kde měly, ale na účtech jiných soukromých subjektů (http://bit.ly/RespektJS). Ve svém pozdějším článku z 21. 6. Spurný napsal: „Vyšetřování je tajné a tajné je i to, co může být trestným činem. Zasvěcené a důvěryhodné zdroje hovoří o předraženém nákupu nemovitosti, podezřelém vyplácení provizí a také o nezákonném podpisu humanitární smlouvy, která měla krýt zpravodajskou operaci v zahraničí. Oficiálně se to ověřit nedá. Ty samé zdroje ale dodávají, že generál Jiří Šašek je seriózní a čestný člověk, že s vyšetřovateli naprosto spolupracoval a že způsob, jak byl postaven mimo službu, není férový.” (http://bit.ly/JŠMimoSlužbu)

    Andrej Babiš v době, kdy twitterový účet Skupina Šuman zveřejňoval nahrávky šéfa ANO, řekl, že podezírá ÚZSI z účasti na svém odposlouchávání. „Já to beru jako nějakou provokaci. Mám informaci, že je to nějaká agentura blízká ÚZSI pana Chovance. Takové informace mám už delší čas, že se tam dějí podivné věci vůči mé osobě,“ prohlásil tehdy Babiš. Šéf rozvědky Šašek toto ostře popřel (více zde).

    Dnes, 7.6., uvedl šéf komise pro kontrolu ÚZSI Blažek: „Vyšetřují se jednak majetkové věci a pak se vyšetřuje to, že ÚZSI mohla být zneužita proti Babišovi. To je pravda. V médiích se psalo o majetkových věcech, ale šetří se obojí”. Dnešní informace nás utvrdila, že je opravdu důležité vývoj kolem ÚZSI sledovat.

    3) Co děláme pro hlídání Mantinelu č.2?

    Monitorujeme dění kolem ÚZSI a snažíme se získat relevantní informace. Jsme však limitováni tím, že z povahy tajného vyšetřování je sbírání dalších střípků celého příběhu dost obtížné.

    Každopádně neleníme:

    → Telefonicky jsme mluvili s Karlem Randákem a zjišťovali jeho názor na události kolem ÚZSI, který dobře zná.

    → Domlouváme setkání s dalšími bezpečnostními experty, kteří by nás uvedli do hlubšího kontextu fungování bezpečnostních sborů v ČR.

    → Požádali jsme pana ministra Metnara o schůzku. Z jeho kabinetu jsme dostali následující odpověď:

    „Jakkoliv je pan ministr tomuto setkání nakloněn a je připraven na toto téma s odbornou veřejností kdykoliv diskutovat, je momentálně díky velmi náročnému časovému harmonogramu natolik vytížen, že není schopen tuto schůzku v nejbližších nadcházejících dnech uskutečnit. Kvůli značnému časovému vytížení pana ministra a jeho neodkladným nadcházejícím povinnostem, není bohužel možné v současné době stanovit přesný termín případného setkání.” Dostali jsme však nabídku na zaslání případných dotazů.

    Oceňujeme vstřícný krok pana ministra. Pokud se setkání opravdu nepodaří realizovat, určitě mu naše otázky zašleme e-mailem. (Pokud byste měli nápad na vhodný dotaz, zašlete nám jej na info@rekonstrukcestatu.cz. Rádi se budeme inspirovat.)

    Hlídání Mantinelů odpovědné demokratické vlády myslíme vážně. Pomozte nám a hlídejte je prosím s námi!

    Sdílet: