Chceš demokratické Česko bez korupce? Klikni a podpoř naše aktivity darem.

Avízo: Chtějí poslanci projednávat zrušení výjimky pro ČEZ z registru smluv?

Avízo: Chtějí poslanci projednávat zrušení výjimky pro ČEZ z registru smluv?

    Sdílet: 26. 06. 2018

    Poslanci dnes budou hlasovat o tom, které zákony zařadí na jednání sněmovny pro tento týden. Zarážející je, že v návrhu programu schůze zcela chybí novela zákona o registru smluv a informačního zákona. Piráti v ní navrhli zrušení plné výjimky pro ČEZ, ČD či ČEPS, kvůli které tyto firmy se státní účastí nemusí zveřejňovat ve veřejném registru žádné smlouvy.

    Pirátský návrh (sněmovní tisk č. 50) úspěšně prošel 1. čtením a aktuálně jsou splněny všechny podmínky pro projednání návrhu ve 2. čtení. Piráti proto ohlásili, že novelu dnes navrhnou zařadit na pořad schůze Sněmovny, ať se stihne projednat před prázdninami. Minule jim ovšem stejný návrh Sněmovna zamítla a prosadit zařazení na plénu Sněmovny bývá obtížné. Proto se nabízí otázka, zda poslanci vůbec mají zájem zrušení výjimky pro ČEZ projednávat.

    Návrh prošel 1. čtením ve sněmovně na začátku března. V současnosti už uplynula lhůta 80 dní, které mají poslanci k dispozici na projednání návrhu ve výborech. Návrh už stihl projednat garanční Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj a doporučil ho schválit s pozměňovacími návrhy, které obsahují zrušení výjimky pro ČEZ. Neexistuje tak žádný důvod, proč by návrh nemohl jít do 2. čtení.

    Tento bod však zatím nebyl pevně zařazen na program jednání 16. schůze Poslanecké sněmovny. Poslanci budou o programu schůze hlasovat dnes ve 14. hodin. Zajímalo by nás proto, proč nezařadil organizační výbor na program také tento bod. Existuje nějaký relevantní důvod, proč je jednání o zrušení výjimky pro ČEZ takto odkládáno nebo jde jen o obstrukci ze strany těch, kteří chtějí ČEZu jeho výsostné postavení zachovat?

    Sdílet: