Chceš demokratické Česko bez korupce? Klikni a podpoř naše aktivity darem.

Nový klip láká k přemlouvání politiků

Nový klip láká k přemlouvání politiků

    Sdílet: 22. 05. 2013

    DOŽEŇME BOTSWANU!!!

    Praha, 22. 5. 2013 - Zapojte se do Rekonstrukce státu a pomozte nám s oslovováním politiků. Takové sdělení má nový klip Rekonstrukce státu z dílny filmaře Jana Látala, který má podpořit přijímání protikorupční legislativy. Klip vychází z faktu, že ohledně korupce jsou na tom mnohem lépe i v africké Botswaně. Ale i tam si to museli vydupat ze země. V klipu vystupuje Afričan Gregory Otieno, koordinátor Rekonstrukce státu Jiří Boudal, autor zákona o svobodném přístupu k informacím Oldřich Kužílek a ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Eva Svobodová.

    http://www.youtube.com/watch?v=BNsdmZ9XCI8&feature=youtube_gdata_player

    Jiří Boudal, koordinátor Rekonstrukce státu: "Rekonstrukce státu má už několik desítek spojenců, takzvaných ambasadorů, kteří jednají s politiky. Stále to ale nestačí. Před námi je několik zákonů, jejichž prosazení bude vyžadovat velké zapojení veřejnosti. Konkrétně nyní stojíme před hlasováním o klíčovém protikorupčním zákonu o zveřejňování smluv. Je nutné obejít několik desítek poslanců. Právě proto potřebujeme, aby se nám lidé ochotni s poslanci jednat, hlásili právě teď. Pro každého bude práce dost."

    Oldřich Kužílek, expert Rekonstrukce státu na otevřenost veřejné správy: "Když se v roce 1999 podařil prosadit ve sněmovně zákon o svobodném přístupu k informacím, byl to velký úspěch. Úřady se ale časem naučily zákon obcházet, dnes je proto nezbytné přijmout zákon, který přikáže povinnost aktivně zveřejňovat smlouvy. V roce 1999 to bylo možné i bez většího tlaku veřejnosti, dnes je politika ještě daleko více neprůstřelná. Pokud občané chtějí vědět, jak jejich stát hospodaří, musí se o to aktivně zajímat a aktivně jednat s poslanci, ať nezbytný zákon přijmou. Jak bylo vidět na přijetí zákona o zrušení anonymních akcií, jde to, tak se taky zapojte."

    Kamil Gregor, analytik Kohovolit.eu: "Botswanský příběh je fascinující. V roce 1994 byl v reakci na politické skandály přijat speciální protikorupční zákon (the Corruption and Economic Crime Act), který znamenal hlavně vznik oddělení pro korupci a ekonomickou kriminalitu, Department of Corruption and Economic Crime (DCEC). Od té doby politika "nulové tolerance" vůči korupci odstranila fenomén únosu státu (state capture). Korupce politiků a úředníků je ojedinělá. A malá kuriozita: DCED vytvořila kampaň proti korupci prostřednictvím médií a výuky ve školách. Dokonce vytvořili maskota, botswanskou protikorupční superkrávu (tradiční botswanská ekonomika je založena na chovu dobytka): http://www.icac.org.hk/newsl/issue3/pic/supercow.gif. Na tomto příkladu je vidět, že vyčpělá fráze "boj proti korupci" může dostat nový náboj. Musí se ale zapojit sami lidé."

    Kontakt:

    Jiří Boudal, 777 804 658, jiri.boudal@eps.cz

    Sdílet: