Chceš demokratické Česko bez korupce? Klikni a podpoř naše aktivity darem.

ANO Registru smluv?

ANO Registru smluv?

    Sdílet: 16. 06. 2014

    Návrh zákona o Registru smluv prošel v minulých dvou týdnech třemi výbory Poslanecké sněmovny. Zdá se přitom, že se poslanci po čtyřech měsících projednávání zákona ve výborech probudili – a začali zákon torpédovat. Dešifrovaný výrok typického kritika by zněl asi takto: „Samozřejmě jsem pro zveřejňování smluv, ale musí to být napsáno lépe. A jak? To nevím, ale lépe.

    Přesně tento průběh mělo i projednání zákona o Registru na Výboru pro veřejnou správu. Zpravodaj, poslanec Jiří Petrů (ČSSD), navrhl, aby se návrh zákona o Registru smluv přestal projednávat a aby místo poslanců předložila zákon vláda. Podle Petrů nebyly vypořádány připomínky z minulého jednání výboru, celý proces je nestandardní a výsledkem je paskvil. Tomu oponoval navrhovatel, poslanec Farský, který uvedl, že všechny připomínky výboru byly zodpovězeny a neví o jiných, které by nebyly vypořádány. Mimochodem, právě k námitkám poslance Petrů zpracovala expertní skupina Rekonstrukce státu 42-stránkový souhrn argumentů, který však zřejmě poslanec nezaregistroval.

    Obrovským zklamáním pro nás byla reakce poslanců ANO, kteří po čtyřech měsících projednávání zákona s 11 paragrafy z ničeho nic naznačili, že je potřeba projednávání zákona zastavit. Žádná konkrétní připomínka od nich nepadla. Zaznělo jen, že v této podobě je zákon nepřijatelný a že by ho měla připravit vláda. Přitom není známo, že by se pokusili na údajných nedostatcích zákona pracovat nebo se alespoň sejít se skupinou poslanců kolem Farského, Chvojky a Vondráčka, která přípravu zákona v rámci koalice zaštiťuje. Je paradoxní, že poslanci ANO – Berdychová, Okleštěk, Sedláček a Sedlář – se rozhodli návrh zákona zamítnout navzdory tomu, že jsou sami spolupředkladateli zákona, a nehledě na fakt, že jejich stranický kolega Vondráček pracuje na vytvoření komplexního pozměňovacího návrhu, který by všechny relevantní připomínky řešil.

    Proti registru smluv vystoupili s podobnými argumenty i další poslanci – Fischerová, Bendl (oba ODS) Adámek (ČSSD) či Zahradníček (KSČM). Naopak pro podporu zákona se vyjádřili pouze poslanci Koubek, Kovářová (oba TOP09) a Uhlík (KDU-ČSL). Výsledek hlasování výboru pak už jen kopíroval proběhlou diskusi. Pro zamítnutí návrhu bylo 15 z 18 přítomných členů. Svůj slib podpory Registru smluv tak na jednání Výboru pro veřejnou správu dodrželi jen poslanci TOP09 a KDU-ČSL.

    Jaká je tedy bilance z projednávání návrhu?

    Celková bilance zákona o Registru je tak zatím nerozhodná. Dva výbory ze tří (Pro veřejnou správu a Hospodářský) doporučily, aby se návrh zákona o Registru smluv přestal projednávat a aby místo poslanců předložila zákon vláda. (O těchto jednáních si přečtěte blog z minulého týdne.) To by ovšem podle našich zkušeností pro návrh znamenalo polibek smrti. Pro ilustraci – úkol zařídit „zveřejňování smluv a nabídek“ má vláda ve své protikorupční strategii z ledna roku 2013. Co se doposud stalo? Ministr Dienstbier na Ústavně právním výboru minulý týden řekl pouze to, že nyní bude pro tento úkol jeho odbor žádat další prodloužení lhůty. Vládní návrh, pokud by vůbec měl být navržen, může být v plánu legislativních prací až na rok 2015 a bude muset, pokud vůbec projde vládou, absolvovat celou parlamentní proceduru nanovo.

    Podle našeho názoru rozhodně není potřeba 11 paragrafů zákona o Registru potřetí vracet znova na začátek. Vládní koalice se naopak může rozpomenout, co její lídři slibovali před volbami – všichni se shodovali na podpoře Registru smluv. Zákon o Registru není raketová věda, k návrhu je jen několik relevantních připomínek a skutečně sporné a problematické body lze v nejhorším případě ze zákona vypustit nebo je řešit na technické úrovni prováděcím předpisem. Vládní strany mají možnost, tak jak to navrhl Ústavě právní výbor, zapojit lidi z ministerstev a vytvořit koaliční pozměňovací návrh, který případné technické problémy vyřeší. Celý proces by měli zaštítit jasným vyjádřením politické podpory premiér Sobotka, vicepremiér Babiš a ministři Jourová a Chovanec.

    Opačný scénář pak lze pojmenovat „ANO, samozřejmě jsme pro zveřejňování smluv, ale ne teď”.

    Autoři: Pavel Franc, Martin Fadrný

    Článek byl v identickém znění publikován na blogu ihned.cz

    Sdílet: