Chceš demokratické Česko bez korupce? Klikni a podpoř naše aktivity darem.

ANO chce dnes schválit registr smluv na koaliční radě. Zákonu podle Rekonstrukce státu nestojí nic v cestě

ANO chce dnes schválit registr smluv na koaliční radě. Zákonu podle Rekonstrukce státu nestojí nic v cestě

    Sdílet: 09. 03. 2015

    Vicepremiér Andrej Babiš dnes odpoledne na ČT24 (čas 12:48) veřejně oznámil, že chce odpoledne na koaliční radě odsouhlasit aktuální verzi zákona o registru smluv, aby o něm už v dubnu mohla sněmovna jednat na druhém čtení. Jedná se o první jednoznačné veřejné vyjádření podpory konkrétní verzi návrhu zákona. Rekonstrukce státu tento krok vítá. Pokud návrh nezablokují koaliční partneři, může být schválen do poloviny roku. Předtím přijetí zákona do 6 měsíců veřejně podpořil Bohuslav Sobotka.

    „Ledy se začínají hýbat. Poprvé od voleb vyjádřil veřejně lídr koaliční strany jednoznačnou podporu konkrétní verzi návrhu. Premiér Sobotka minulý týden sice také oznámil, že by rád prosadil zákon ještě v prvním pololetí, nevyjádřil však zatím podporu aktuální verzi. Je možné, že ČSSD nebo lidovci budou požadovat další úpravy a odklady. To už by byly jednoznačné obstrukce. Věříme ale, že i ostatní strany návrh podpoří,“ řekl Pavel Franc, ředitel organizace Frank Bold a jeden ze tří garantů Rekonstrukce státu.

    Koalice bude jednat o upravené verzi návrhu poslance Farského, kterou připravilo ministerstva vnitra na základě zadání koaliční poslanecké skupiny a doporučení expertní skupiny Rekonstrukce státu. Na základě požadavku ČSSD a lidovců k němu musela být zpracována ještě dopadová studie. Studie byla právě dokončena. V dopadové studii se neobjevily nové zásadní námitky, tedy nebrání projednání zákona ve Sněmovně. Dopadová studie na základě ankety mezi úřady a obcemi došla k celkovým nákladům na zveřejňování smluv od 300 miliónů do 4 miliard. Podle propočtů Centra pro aplikovanou ekonomii je i spodní hranice odhadu velmi nadsazená.

    „Dopadová studie byla v podstatě anketa mezi subjekty, na které má zákon dopadat. Řada z nich se samozřejmě zákonu zuby nehty brání, takže zaslaly i o dva řády vyšší odhady časové náročnosti než ostatní instituce a také řadu dalších zběsilých argumentů, třeba že Ústava nedovoluje samosprávám ukládat zákonem povinnosti. Diskutovali jsme ale o jednotlivých argumentech se zástupci ministerstva vnitra, které dotazník rozesílalo, a došli jsme ke shodnému závěru, že až na několik relevantních drobností, které lze okamžitě zapracovat, se žádná zásadní námitka už neobjevila,“ říká ekonom Jiří Skuhrovec z Centra aplikované ekonomie (členská organizace Rekonstrukce státu). Podle informací z ministerstva se také poslanecká skupina shodla už jen na zapracování technických detailů.

    „Od původního návrhu poslance Jana Farského se verze upravená ministerstvem liší tím, že umožňuje státním a obecním firmám kvůli ochraně obchodního tajemství zveřejňovat pouze informace o existenci smluv – tedy předmět a datum uzavření. Pokud by však soud rozhodl, že ve smlouvě žádné obchodní tajemství není, má firma 30 dní na zveřejnění smlouvy, jinak bude zneplatněna. Druhým podstatným rozdílem je, že se nepočítá se zveřejňováním faktur a objednávek. Jde tedy o minimalistickou verzi, nicméně obsahuje všechny klíčové parametry, ke kterým se poslanci před volbami přihlásili. Až na zcela neopodstatněnou výjimku pro ČEZ lze úpravy akceptovat. Je však každopádně lepší přijmout současnou minimalistickou variantu, než do nekonečna čekat, až se politici shodnou na variantě ideální,“ dodává Martin Fadrný, právník Franka Bolda.

    Kontakty
    Pavel Franc 608 362 596
    Jiří Boudal 777804658

    Přílohy:
    TZ ANO chce dnes schválit registr smluv na koaliční radě

    Sdílet: