Chceš demokratické Česko bez korupce? Klikni a podpoř naše aktivity darem.

KOMENTÁŘ: Fér volební kampaně? Poslanci rozhodnou

KOMENTÁŘ: Fér volební kampaně? Poslanci rozhodnou

    Sdílet: 29. 06. 2016

    To auto je úplně rozbité, ale radši ho neopravujme. Co kdyby oprava byla ještě horší? Tak přistupuje řada poslanců k reformě financování politických stran a kampaní, o níž mají hlasovat. Dopadne to – slovy premiéra – jako největší reforma od 90. let?

    Nespočet případů ukazuje, že současné české zákony neumějí zabránit neoznačeným billboardům, skryté politické reklamě a mnohdy ani černému financování stran přes bílé koně.

    Upozorňují na to opakovaně i mezinárodní instituce jako Rada Evropy. ČR jako jedna z mála zemí v EU nemá nezávislou kontrolu politických financí. Když se však někdo objeví s návrhy na možné řešení, okamžitě se najde tisíc důvodů, proč nemohou fungovat. Většinu těchto obav je však možné snadno rozptýlit. Symbolem odpůrců reformy financování stran se stalo Vodňanské kuře, po jehož boku před minulými volbami vystupoval vicepremiér Babiš. Regulovat strany nemá cenu, když kampaň za politiky může dělat někdo jiný, namítají.

    Pokud změny zákonů projdou, nově vzniklý nezávislý úřad, který bude kontrolovat financování stran a kampaní místo poslaneckého kontrolního výboru, by i u „kuřecí reklamy“ posoudil, zda už jde o politickou reklamu.

    Díval by se, kdo je pod ní podepsán a zda se náklady na ni vejdou do limitu, který pro výdaje na kampaň daná strana nebo třetí osoba mají. Když limit překročí, pokutoval by úřad toho, na koho by byla reklama napsána. Podobně by úřad hned po vyhlášení nejbližších voleb zkoumal třeba i reklamu proti ministru vnitra Chovancovi na autobusech Radima Jančury.

    Záleží na tom, zda projde návrh ústavně-právního výboru. Podle něj by se totiž měly všechny tzv. třetí osoby, které mohou podporovat jednotlivé kandidáty, jednoduše po internetu zaregistrovat. Když pravidla poruší, budou finančně pokutovány zmíněným úřadem. Nyní je tato pokuta symbolická, ale pozměňovací návrhy poslanců Hovorky a Sedláčka se ji snaží zvednout do řádu miliónů.

    Členy zmíněného úřadu budou moci navrhovat prezident, poslanci, senátoři a prezident NKÚ. Úřad bude mít nejen pravomoci sankční, ale i kontrolní. A to v daleko větší míře, než by mohl mít výbor Poslanecké sněmovny, její předseda nebo NKÚ. Úřad bude moci zkoumat účetnictví stran a bude spolupracovat s dalšími orgány státní správy. Neobstojí příliš ani argument opozice, že nový úřad bude zbytečně drahý. Jeho roční rozpočet je odhadován na 15 až 20 miliónů korun. Politickým stranám přitom teče od státu ročně 500 miliónů až jedna miliarda.

    Úsměvně při snaze ušetřit vypadá pozměňovací návrh poslance Stanjury, který navyšuje naopak roční příspěvek politickým stranám přibližně o 22 miliónů korun. Podle průběhu zasedání kontrolního výboru to vypadá, že vyšší příspěvky stranám poslanci nadšeně přivítají a vyšší pokuty za porušování pravidel svorně odmítnou.

    Bylo by bláhové myslet si, že oba zákony vyřeší vše špatné v české politice. Nespadá pod ně třeba často zmiňované vlastnictví médií. To můžou řešit zákon o tiskovinách, mediální zákon a další právní normy. 

    Pokud jste fanoušek limitů na dary, výdajových stropů anebo odpůrce anonymních billboardů, oba navržené zákony spolu s pozměňovacími návrhy jsou zatím spíš důvodem k optimismu. Nezávislá kontrola peněz v politice je totiž dobrý základ a může získat zpět důvěru občanů v stranický systém.

    Vít Šimral 

    Autor je analytik platformy Rekonstrukce státu.

    Komentář vyšel 29. června 2016 v deníku Právo.

    Sdílet: