Chceš demokratické Česko bez korupce? Klikni a podpoř naše aktivity darem.

Nikým nevolení občané pomohli prosadit registr smluv

Nikým nevolení občané pomohli prosadit registr smluv

    Sdílet: 09. 12. 2015

    Jestli něco část tuzemských politiků nemá ráda, pak jsou to aktivní občané. Právě oni je totiž často nutí k dialogu a nebo rovnou požadují odpovědi na nepříjemné otázky. Při schvalování registru smluv se ukázalo, jak je jejich nezištná pomoc důležitá.

    Když jsem se dozvěděl že poslanci zvažují schválit registr smluv v senátní verzi, mojí první reakcí bylo to už vážně vzdát a říct si,že už to nemá smysl, mají co chtějí, počkáme si na novou sněmovnu. Pět minut poté jsem si však uvědomil že kdo, když ne my, a kdy, když ne teď to můžeme ještě změnit, a koupil jsem si letenku do Prahy na závěrečný lobbingový maraton za nejkrásnější zákon :-)

    Tak shrnul motivaci věnovat svůj volný čas Rekonstrukci státu a registru smluv Petr Bouška, jeden z desítek našich ambasadorů, ovšem zřejmě jediný, který je zaměstnán v zahraničí a do Čech jen dojíždí.

    Organizační tým platformy Rekonstrukce státu není velký - ty, kteří pro ni pracují na plný úvazek, byste spočítali na prstech jedné ruky. Primárně jde o právníky “zapůjčené” organizací Frank Bold, kteří tráví svůj čas analýzami legislativních návrhů, komunikací s politiky na osobní bázi a přípravou podkladů pro tato jednání. Druhá část rekonstrukčního minitýmu se stará o média, sociální sítě a komunikaci směrem k veřejnosti. Další lidé se občanskému “lobbování” věnují ve volném čase při svém zaměstnání v některé z členských organizací, kde mají často obecně prospěšných úkolů už sami nad hlavu.

    Bez dlouhodobé a obětavé pomoci desítek ambasadorů by se zákony prosazovat nedařilo. Od roku 2013 se do aktivit Rekonstrukce státu zapojilo dobrovolně kolem pěti stovek lidí. Jejich práce se točí většinou kolem trpělivé komunikace se zákonodárci, kterým vysvětlují, o co Rekonstrukce usiluje a proč je registr smluv důležitý. Nemluvíme zde o rozeslání hromadného emailu poslancům třikrát za rok, ale o osobních setkáních i telefonátech, o věcné a podrobné komunikaci jak se zákonodárci, tak s regionálními politiky a médii. Tato podpora byla samozřejmě obzvlášť důležitá v době těsně před hlasováním o senátní verzi návrhu ve Sněmovně. Zda-li se z registru nestane pouze prázdný obal bez obsahu totiž nebylo do poslední chvíle jasné.

    Jiří Dvořák, ambasador z Olomouckého kraje, hektický závěr listopadové kampaně shrnul takto:

    Bylo potřeba zmobilizovat všechny síly a většina volného ambasadorského času se obětovala doslova boji za registr. E-maily, telefony, domlouvání zjišťování, informování... To vše v dost krátkém čase. Těžko říct, jak velký dopad měla tato poslední fáze na veřejnost a jestli vůbec tento boj někdo vnímal, ale ambasadoři a lidé okolo rekonstrukce státu byli v jednom kole a to i na státní svátek 17. listopadu. Ten den vrcholila kampaň "pohlednice pro premiéra" a s tím spojený sběr podpisů pod výzvu k přijetí poslanecké verze zákona.

    Ve stánku na piazzetě Národního divadla, kde jsme 17.listopadu sbírali podpisy na pohlednice pro premiéra Sobotku, nám ambasadoři pomohli opravdu hodně.  Během dne se nám společně podařilo úspěšně oslovit stovky lidí.

    Jiří Brůžek, který s námi začal spolupracovat letos na jaře, nám pomohl v komunikaci s delegáty na sjezdu strany Starostové a nezávislí. Byl také několikrát přítomen jednání Poslanecké sněmovny a kontaktoval osobně jak poslance, tak senátory. Sám k tomu dodává:

    Nejdůležitější pro mě je, že mohu jednat s poslanci a senátory a ukazovat jim, že slíbili prosadit protikorupční opatřené a že mají dodržet to, k čemu se zavázali.

    Platforma Rekonstrukce státu slaví úspěchy především díky energii, kterou jí věnují jednotlivci. Ti, kteří tak činí dobrovolně, ve svém volném čase a bez nároku na honorář, zaslouží velké poděkování všech, kteří myšlence projektu fandí. Zároveň jsou živoucím důkazem toho, že občanská aktivita má smysl a že i zdánlivě bezvýznamné odeslání emailu či telefonát politikovi mohou v pravou chvíli rozhodnout. Svědčí o tom i fakt, že komunikaci ze strany našich podporovatelů zmínili při jednání Sněmovny i sami poslanci. Některým sice nebyla příjemná, ale to jen potvrdilo její důležitost.

    Schválení zákona o registru smluv, o které jsme bojovali přes tři roky, je do velké míry úspěchem právě ambasadorů.

    Práci s ambasadory a dalšími aktivními občany můžeme realizovat také díky projektu „Rekonstrukce státu: spolupráce občanské společnosti při prosazování protikorupčních zákonů”.

    Projekt je podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.

    www.fondnno.cz
    www.eeagrants.cz

    Sdílet: