Chceš demokratické Česko bez korupce? Klikni a podpoř naše aktivity darem.

Deník: Trik nemocnic. Při nákupu léků si přicházejí na miliony

    Sdílet: 31. 01. 2017

    Thomayerova nemocnice nechtěně „proflákla", jak se v Česku nakupují léky.

    Jde o jednoduchý trik: nemocnice nakoupí materiál a vyúčtuje ho pojišťovně. Později ale požádá dodavatele o slevu. Protože ho odebrala velké množství, bez problému ji dostane. Vrátí se jí až polovina peněz. Pojišťovně už to ale přiznat nemusí. Peníze si může nechat. Miliony, na které si špitál takto přijde, navíc vůbec nemusí použít na léčení.

    Praxe, na kterou nedávno poukázal i Nejvyšší kontrolní úřad, stále neskončila. Dokládá to dohoda, kterou spolu uzavřely Thomayerova nemocnice a farmaceutická firma Pfizer. Špitál podle této smlouvy nakupuje lék Sutent na rakovinu.

    Tisíce za jediné balení

    Přestože jde o jediný lék, může si nemocnice na „vratkách" přijít na pěkné peníze. Pojišťovny totiž platí za jedno balení tohoto medikamentu až 32,2 tisíce korun. Zpětný bonus, který firma nemocnici slibuje, přitom činí až pětinu původně zaplacené ceny.

    Dohoda se nyní objevila v registru smluv, a to v kompletním znění. Nemocnice si totiž nevšimla, že pasáže o bonusech nezačernila. Což jinak dělá. Sama se tak omylem usvědčila, že kritizované bonusy využívá. A vzbudila rozruch.

    „Je to vtipné a skandální zároveň. Smlouvy nemocnic jsou obvykle obestřeny obchodním tajemstvím a konkrétně Thomayerova nemocnice jich zveřejňuje jen asi pět až deset procent. Takže je dobře, že se ukazuje, jak to v českých nemocnicích chodí," hodnotí omyl lidovecký poslanec Ludvík Hovorka.

    Z dokumentu sice nevyplývá, jestli nakonec nemocnice bonus přizná pojišťovně, Hovorka by přesto do špitálu poslal kontrolu. Bonusy totiž deformují skutečné ceny léků na trhu.

    Podobně reaguje i ekonom Jiří Skuhrovec, který v rámci neziskového spolku EconLab analyzuje informace o veřejných zakázkách.

    „Nemocnice mohou před pojišťovnou blafovat. Částky na fakturách totiž nutně neříkají, kolik se skutečně zaplatí," komentoval dokument Skuhrovec.

    Jenomže ministerstvo zdravotnictví ani VZP žádnou akci nechystají. „Informace, které by poukazovaly na rozdíly mezi cenou účtovanou a cenou reálně uhrazenou, jsme doposud ve zveřejněných smlouvách neobjevili," říká mluvčí VZP Oldřich Tichý. Pokud by prý ale pojišťovna v budoucnu na nesrovnalosti přišla, bude podle Tichého po špitálu vzniklou škodu vymáhat.

    Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík pak na dotaz Deníku, jestli bude situaci se zpětnými bonusy řešit, vůbec neodpověděl. V minulosti se ale bonusů zastával. Sám totiž stál v čele motolské nemocnice, která bonusy od dodavatelů využívá.

    „Všechny finanční prostředky, které naše nemocnice takto získá, jsou určeny k úhradě nákladů spojených se zajišťováním hlavní činnosti, tedy zdravotních služeb. To znamená, že i bonusy jsou použity k tomuto účelu," řekl před třemi lety, když na podivnou praxi špitálů upozornil Nejvyšší kontrolní úřad.

    Pfizer si myje ruce

    Deník se pokoušel spojit také s managementem Thomayerovy nemocnice, který dohodu o zpětných bonusech podepsal. Mluvčí Ondřej Macura ale na otázky, jestli se o vratkách dozví také pojišťovny, ani po urgencích neodpověděl.

    Společnost Pfizer smlouvu považuje za korektní. „Veškeré obchodní podmínky se zákazníky jsou zcela v souladu s právními předpisy," napsala Deníku mluvčí firmy Pfizer Lenka Kaška. Pokud některá nemocnice od Pfizeru odebírá větší množství léků, je podle ní přirozené, že dostane množstevní rabat. Jak si to později vyřídí s pojišťovnou, už podle ní výrobce léků neřeší. Společnost ale vyjádřila nevoli z toho, že se ven dostalo obchodní tajemství.

    Veronika Rodriguez

    Článek vyšel 25. ledna 2017 v Deníku.

    Sdílet: