Chceš demokratické Česko bez korupce? Klikni a podpoř naše aktivity darem.

Klíčový senátní výbor podpořil návrat státních a městských firem do registru smluv

Klíčový senátní výbor podpořil návrat státních a městských firem do registru smluv

    Sdílet: 12. 04. 2017

    Praha, 12.4.2017 - Ústavně právní výbor Senátu dnes těsně podpořil návrh, aby se výjimka ze zveřejňování smluv nevztahovala plošně na státní a městské podniky. Postavil se tak proti poslanecké novele, která vyjímala z registru smluv státu až 150 mld. korun ročně. Výbor podpořil pouze výjimky pro pivovar Budvar a zachování několika dílčích výjimek (pro nákup výbušnin, kolektivní smlouvy, apod.) a pro nákupy zdravotnických prostředků a léčiv.

    "Novela poslance Jurečky původně měla za cíli vyjmout jen pivovar Budvar. Následně se koalice dohodla na mírném rozšíření na další problematické případy. Návrh předložený senátorem Větrovským, který výbor podpořil, se k tomuto vrací. To je přijatelné řešení, jinak by povinnost zveřejňování ztratily i státní podniky, kterým nijak nevadí," vysvětluje Josef Karlický, právník organizace Frank Bold.

    Druhý návrh, který dnes získal podporu výboru, předložil senátor Miroslav Antl (ČSSD). Podle něj by výjimku ze zveřejňování smluv měla platit pro nákupy zdravotnických potřeb a léčiv. Jak upozorňují právníci platformy Rekonstrukce státu, tato výjimka se zatím neukázala jako potřebná.

    Výbor dnes nepodpořil návrh senátora Michaela Canova (STAN) na celkové zrušení zákona, ani na schválení nebo zamítnutí novely tak jak ji schválila Poslanecká sněmovna.

    Proti plošným výjimkám se veřejně ohradil například i senátor Ladislav Kos (Piráti, SZ, KDU-CSL), který napsal[1], že z navržených výjimek si nejsme “vůbec jisti, které subjekty vyňaty budou.” Děkanka Právnické fakulty Masarykovy univerzity doc. JUDr. Markéta Selucká o navrhovaných výjimkách v komentáři na Facebooku uvedla[2]: “V registru smluv se zveřejňují takové smlouvy (a údaje v nich obsažené), které již svou povahou veřejné jsou (...)  tj. jakékoli argumentace stran ochrany obchodního tajemství apod. jsou liché. (...) Účelové výjimky je možné „obejít“ právě pomocí zákona o svobodném přístupu k informacím, a to i případným soudním domáháním se poskytnutí informací. Bude to však zdlouhavé, nákladné a zbytečně budeme zatěžovat soudy, když by bylo možné si to jednoduše najít v registru smluv.”

    Žádné stanovisko nepodpořil ani jeden ze dvou včerejších senátních výborů. Senátoři na všech výborech avizovali celkem již více než deset pozměňovacích návrhů, které předloží při projednávání novely na plénu Senátu. To má proběhnout ve středu 19. dubna.

    Podle průzkumu veřejného mínění[3], který si nechala vypracovat Otevřená společnost, plošné výjimky ze zveřejňování smluv státu pro státní a městské firmy odmítají i téměř tři čtvrtiny voličů a 80 procent zohlední hlasování politiků o nich při rozhodování o tom, komu dají své preferenční hlasy v blížících se volbách.

    Kontaktní osoba:

    Václav Zeman
    tel.: 734 202 656
    mail: vaclav.zeman@frankbold.org


    Sdílet: