Chceš demokratické Česko bez korupce? Klikni a podpoř naše aktivity darem.

Odpověď Echo24.cz k současné politické situaci

Odpověď Echo24.cz k současné politické situaci

    Sdílet: 09. 05. 2017

    Zveřejňujeme kompletní text odpovědi, kterou jsme připravili pro server Echo24.cz na jejich dotazy k současné politické situaci.

    Naše platfoma se většinou společně nevyjadřuje k jiným otázkám, než je 9 bodů ve společném prohlášení. Kampaně a vyjádření děláme pouze k nim. Například: k policejní reformě také RS nevydala společné prohlášení. 
     
    Za platformu navíc nemluví jeden mluvčí, ale vystupují její odborní garanti za sebe a ti se již ke všem vámi zmíněným otázkám v médiích vyjádřili. Stěžovat si, že neexistuje společné prohlášení Rekonstrukce státu, je podobné jako si stěžovat, že články v Echo24 nepíše celá redakce dohromady, ale jednotliví autoři.
     
    Výjimku jsme udělali snad jen jednou, a to byla kauza Čapí hnízdo, kde jsme jasně řekli postoj k celé situaci Andreje Babiše: Největší problém je, že ministr financí je v pozici, kdy může ovlivňovat vyšetřování podezření o vlastním podnikání. To je střet zájmů, který by se měl nějak vyřešit - zda odstoupením nebo jiným opatřením je na něm, premiérovi a voličích. To je rok staré vyjádření, které platí a je snad dostatečně jasné.
     
    - k dluhopisům ministra financí A. Babiše se přímo pro Echo 24 vyjadřoval jeden z garantů, Pavel Franc z Frank Bold."Médii zveřejněné informace vzbuzují otazníky nad příjmy Andreje Babiše a je pochopitelné, že by je měl řádně veřejně vysvětlit. Zvláště za situace, kdy aktivně prosazuje zvyšování daňové kontroly,“ uvedl pro server Echo24 Franc.
     
    - k nahrávkám A. Babiše a novináře MF DNES M. Přibila se vyjádřil jiný z garantů, O. Kužílek z Otevřené společnosti v rozhovoru pro Český rozhlas Plus, mluví zde znovu i o dvojím střetu zájmů ministra financí a o tom, že by neměl být v pozici, ze které může zasahovat do vyšetřování kauz, které se ho přímo týkají, i o tom, že v jiné politické kultuře by Babiš odstoupil: http://www.rozhlas.cz/zaznamy/plus/#/2017-05-05/14 (v čase 14:12)
     
    Ještě krátká poznámka k hodnocení na našich webových stránkách: to vychází čistě ze všech hlasování o 9 námi sledovaných zákonech a předkládání pozměňovacích návrhů k nim. Z nich vychází Andrej Babiš jako poslanec nyní přijatelně. Je to však jen jeden z možných pohledů na aktivitu politika v oblasti, kterou sledujeme. Například v hodnocení po první roce vycházeli ministři ANO z vlády nejhůře. Toto hodnocení jsme poslali do milionu schránek mimochodem. U ministrů totiž můžeme například hodnotit i to, jak jsou na tom zákony, které spadají do jejich gesce. Tam pak můžeme například vidět, že jeden ze dvou z těchto zákonů, které sněmovnou neprošly za celé volební období ani prvním čtením - je zákon o odborných nominacích do dozorčích rad státních firem, který má v gesci právě ministerstvo financí.
     
    Doufám, že to neskončí článkem s titulkem Rekonstrukce státu k A. Babišovi mlčí :-)

    S pozdravem

    Václav Zeman


    Doplnění dalších výstupů členů platformy Rekonstrukce státu, které se týkají aktuálního dění kolem ministra financí:

    - Lukáš Wagenknecht /Good Governance/: Střet zájmu ministra financí a metodika OECD
    Lukáš Wagenknecht, který je jedním z členů naší platformy, zároveň pravidelně komentuje aktuální dění zde.

    Adam Rut /Otevřená společnost, o.p.s./: Zvykli si Češi na papalášismus?

    Vyjádření J. Skuhrovce, jednoho z garantů platformy, k chybám v účetnictvím ministerstva financí 

    - Vyjádření Nadačního fondu proti korupci ke zveřejněným nahrávkám ministra financí s novinářem MF DNES

    Sdílet: