Chceš demokratické Česko bez korupce? Klikni a podpoř naše aktivity darem.

Registr smluv zpět ve sněmovně: Odklad a nový návrh

    Sdílet: 16. 05. 2017

    Praha, 16.5.2017 - Co přinesla dnešní schůze sněmovny ohledně výjimek z registru smluv? Co znamená odklad hlasování a jaký je avizovaný nový návrh?

    Poslanci dnes měli hlasovat o výjimkách ze zveřejňování smluv státu, včetně té nejrozsáhlejší pro všechny smlouvy státních a městských firem v celkovém objemu zhruba 150 miliard korun ročně. Do sněmovny se ze Senátu vrátila novela zákona o registru smluv. Poslanci tak měli hlasovat o dvou jejích verzích – senátní a původní poslanecké. Obě verze jsme podrobněji popsali zde.

    Ještě krátce před začátkem schůze to vypadalo, že ani pro jeden z návrhů nebude možné získat dostatečný počet poslaneckých hlasů (prostou většinu pro senátní verzi, 101 hlasů pro poslaneckou). Proto předsedové poslaneckých klubů ohlásili následující řešení: Pokusí se prosadit novou kompromisní verzi ve zkráceném legislativním procesu a s hlasováním o vratce ze Senátu prozatím počkají.Vytvoří se tak prostor pro schválení nového kompromisního návrhu, pro který by snad měla být ve sněmovně dostatečná podpora.

    Co je v novém návrhu?

    Jde o zcela novou novelu předloženou poslancem Radkem Vondráčkem (ANO), která vychází z původně senátního návrhu senátora Miloše Vystrčila (ODS). Podle něj by výjimku ze zveřejňování mohly získat jen státní a městské firmy, které nejsou veřejným zadavatelem podle zákona o veřejných zakázkách, pouze však na část svých smluv, které se týkají předmětu jejich podnikání. Tedy nikoliv smlouvy např. na právnické a IT služby, marketing a sponzoring apod. Konkrétně by výjimka byla nejen pro Budějovický Budvar, ale i pro další veřejně vlastněné pivovary (např. Měšťanský pivovar Strakonice), Hotel Thermal Brněnské veletrhy a výstaviště a několik dalších firem. Návrh senátora Vystrčila měl širší podporu napříč stranami již při projednávání v Senátu. Na hlasování o něm však nakonec nedošlo, protože se stal z důvodu chválení jiných pozměňovacích návrhu nehlasovatelným.

    Tento nový krok by odstranil plošnou a legislativně nejasnou výjimku pro smlouvy státních a městských firem, přičemž se jedná o mnohem systémovější a pro výklad jasnější řešení. Z novely však díky němu zmizí návrat smluv Poslanecké sněmovny, Senátu, Kanceláře prezidenta republiky a dalších institucí obsažených v návrhu senátora Canova /STAN/. Teprve po hlasování o novém návrhu se zřejmě Sněmovna dostane k hlasování o novele vrácené Senátem.

    Co se teď bude dít?

    Aby byl nový návrh schválen co nejdříve po 1. červenci,kdy začne zákon platit v plném rozsahu (včetně toho, že nezveřejněné smlouvy budou neplatné, musí poslanci předložit nový návrh už v tomto týdnu a apelovat na vládu, ať se k návrhu vyjádří pokud možno na nejbližším jednání(22. května). Novela by se tak mohla dostat do prvního čtení ve sněmovně na začátku června. Do konce června by ji pak mohl projednat Senát a hned poté podepsat prezident. Pokud by se tyto nutné kroky odehrály v nejrychlejším možném čase, mohla by novela platit už v červenci a současný zákon o registru by v plném rozsahu platil jen několik dní.

    Poslanci tedy výjimky ze zveřejňování stále chtějí. Na Slovensku přitom zákon platí už šestým rokem a žádné výjimky nebyly zatím potřeba.

    Kontakt pro novináře:

    Václav Zeman
    tel: 734 202 656
    mail: vaclav.zeman@frankbold.org

    Další informace:

    - Blog: Dilema poslanců nad registrem smluv: Opravit nebo demontovat?

    - Jak se staví k výjimkám ze zveřejňování smluv státu kandidáti na prezidenta? (M. Horáček, M. Hilšer, Jana Yngland Hrušková)

    Sdílet: