Chceš demokratické Česko bez korupce? Klikni a podpoř naše aktivity darem.

Hlavní postavy bitvy o registr smluv

Hlavní postavy bitvy o registr smluv

    Sdílet: 21. 08. 2017

    Praha, 21.8.2017 - Na čas snad končí více než pětiletá přetahovaná o to, kdo má a kdo nemá zveřejňovat smlouvy státu. Kdo z politiků v ní sehrál jakou roli?

    Kompromisní novela zákona o registru smluv vyšla ve sbírce zákonů. Na čas je tedy dobojováno. Registr utrpěl jisté šrámy celkem za 18 miliard korun ročně, ale vyhnul se těm za 150 miliard korun každý rok. Na Slovensku trvalo přijetí zákona tři měsíce, u nás jsme na to potřebovali víc než pět let.

    Před volbami je dobré si připomenout, kdo všechno se v posledních pěti letech zapojil do bitev o registr smluv a co pro přijetí zákona nebo proti němu udělal:

    Neúnavný obhájce: Jan Farský (TOP09/STAN)

    Původní navrhovatel zákona a jeho poslanecký "duchovní otec". Po celých pět let nevynechal snad žádnou příležitost k jeho obhajobě, účastnil se většiny jednání, vysvětloval jeden mýtus za druhým, hledal cesty ke kompromisům. Na zavedení zákona má obrovský podíl.

    Vyjednavač o nápravě: Jiří Mihola (KDU-ČSL)

    Ve všech klíčových chvílích aktivně vyjednával podporu pro zákon. Když to v únoru vypadalo se zákonem bledě (i díky hlasům poslanců z jeho strany) inicioval obrat KDU-ČSL pro zachování zákona a měl klíčový podíl na tom, že senátoři KDU-ČSL následně hlasovali pro zamítnutí plošné výjimky pro smlouvy všech státních a městských firem.

    Autor kompromisu: Radek Vondráček (ANO)

    Zveřejňování smluv ve Sněmovně dlouhodobě aktivně podporoval. Je spoluautorem finální verze zákona a přispěl k nalezení shody při jeho schvalování. Ke kompromisu přispěl i v samém závěru Bitvy o výjimky. Inicioval vznik finální kompromisní verze novely zákona, která zákon ohlodala o smlouvy za kompromisních 18 miliard ročně namísto hrozících 150 miliard ročně.

    Největší ze Zatmívačů: Milan Urban (ČSSD)

    Autor návrhů na nejrozsáhlejší výjimky ze zákona - které mu navíc předepsali na ministerstvu průmyslu. Navrhl vyjmout ze zákona smlouvy všech státních, krajských a městských firem i příspěvkových organizací státu (např. fakultní nemocnice, výzkumné ústavy AV ČR, Ředitelství silnic a dálnic). V hlasování o výjimkách ty nejrozsáhlejší podpořil, celkem čtyřikrát porušil svůj slib o podpoře zákona.

    Mistr bonmotů: Jan Klán (KSČM)

    Dlouhodobý kritik zákona, který nevynechal žádnou příležitost pro jeho odsouzení co nejpeprnější hláškou. Tu nejlepší vypiloval do podoby: "Pro výjimky jsem hlasoval z důvodu, aby nebyly státní podniky znevýhodněny v globální konkurenci. Koho totiž zajímají smlouvy v registru smluv? Zajímá to jen soukromý kapitál a jím placené analytiky a právníky. Soukromému kapitálu jde jen o privatizaci státních podniků."

    Nejen za Budvar: Jan Bartošek (KDU-ČSL)

    Jeden ze tří poslanců, kteří navrhli výjimku pro Budvar a vypustili  džina s návrhy na další výjimky ze zákona z lahve ven. Sám pak přidal jednu z těch nejrozsáhlejších pro většinu smluv státních a městských firem a na mnoha fórech horoval za výjimky. Posléze svou rétoriku zmírnil a nejzávažnější výjimky již nepodpořil.

    Bytostný odpůrce: Radko Martínek (ČSSD)

    Zatímco zatmívači usilovali o výjimky, senátor Martínek to vzal z gruntu a prosazoval několikrát zrušení celého zákona. Podle něj je zákon “největším útokem na státní firmy od dob kupónové privatizace.”  Se svou snahou neuspěl, nicméně nevzdává se a během posledního projednávání v Senátu ohlásil, že na zákon chystá podat stížnost k Ústavnímu soudu.

    Poděkování za záchranu registru smluv


    Ještě jednou tedy obrovský dík Vám všem, kteří jste někdy:

  • napsali poslanci nebo senátorovi, že Vás zákon zajímá a že chcete na útraty státu vidět,
     
  • kdo jste se zúčastnili jakékoli akce, které jsme pro prosazení zákona pořádali,
     
  • kdo jste nás během těch pěti let jakkoli podpořil (darem nebo jen vlídným slovem).
     
  • DĚKUJEME!
    Sdílet: