Chceš demokratické Česko bez korupce? Klikni a podpoř naše aktivity darem.

Zákony, které odkrývají a šetří stamiliony

Zákony, které odkrývají a šetří stamiliony

    Sdílet: 03. 10. 2017

    Za jaké zákony jsme politiky hodnotili? V minulém volebním období jsme prosazovali devět důležitých protikorupčních zákonů. Pět z nich už dnes platí. Podívejte se, co Vám přináší.

    Tyto zákony mají jedno společné: pomohou ušetřit stamiliony z veřejných – tedy Vašich peněz. Jde o pět zákonů, do kterých se politikům řadu let nechtělo a které posouvají život v Česku k lepšímu.

    Předražená nepohodlná lavička? Malá domů pro bratrance? Teď to všechno vidíte

    Zajímá Vás, jestli Vaše město nebo ministerstvo utrácí zbytečně? Kde si kdo namastil kapsu a kdo může za tu věčně děravou silnici? Na stránce smlouvy.gov.cz se teď můžete podívat na většinu nákupů státu. Zjistíte také, jestli Váš starosta nenakupuje 10× dráž než ten v sousedním městě. Když jsou nákupy státu veřejné, politici a úředníci si dávají větší pozor.

    SMLOUVY NA INTERNETU
    Nový zákon je jednoduchý: když stát utrácí veřejné peníze, musí smlouvu umístit na internet. Může začernit citlivé osobní a obchodní údaje. Po roce od zavedení do praxe odhalil zákon řadu nekalostí, kterých by si dříve nikdo nepovšiml. Třeba utajené bonusy od farmaceutických firem pro nemocnice nebo předražené nákupy kilometrovníků na dálnicích. K úletům typu Opencard by díky průhledným nákupům dnes asi nedošlo.

    Zbohatl ministr zázračně? Odklání starosta peníze do svojí kapsy?

    Chcete si ověřit, jestli někdo z politiků ve Vašem městě znenadání nezbohatl? Už žádná složitá žádání o povolení, žádné dešifrování složitých dokumentů. Od podzimu párkrát kliknete na internetu a budete mít jasno.

    MAJETKOVÁ PŘIZNÁNÍ POLITIKŮ
    Dostat se k majetkovému přiznání politika byl donedávna úkol spíše pro detektivy. Navíc nebylo možné porovnat ho s příjmy, se kterými politik do funkce přišel. To se od podzimu změní. Majetková přiznání více než 5 000 lidí volených do veřejných funkcí budou přehledně na jednom místě, online.

    Dluží politik tajnému sponzorovi? Platí si anonymní útoky?

    Chcete vědět, od koho mají politické strany peníze na volební kampaň? Kdo platí anonymní předvolební letáky ve Vaší schránce? Všechny strany teď mají transparentní účet a omezenou částku na předvolební kampaň. Navíc vznikl nezávislý úřad, který prošetřuje, zda některý z politiků tajně neplatí kampaň, která očerňuje jejich politické soupeře.

    POLITIKA BEZ TAJNÝCH SPONZORŮ
    Česko má po dvaceti letech nová pravidla pro financování kampaní a politických stran. Kromě výše uvedeného omezuje i částku, kterou strana může získat od jednoho dárce, anebo udává limit a povinnost se registrovat u úřadu i pro kohokoli dalšího, kdo chce do kampaně zasáhnout zvenčí.

    Komu patří hnízdo za dotace?

    Komu opravdu patří firma, která má nejvíc zakázek od Vašeho města? Kdo skutečně vlastní společnosti, které nejčastěji obchodují se státem? Prostě to zjistíte. Díky tomuto zákonu snáze než dříve.

    ZRUŠENÍ ANONYMNÍCH AKCIÍ
    Ještě před pár lety bylo Česko rájem firem, o kterých nikdo nevěděl, komu patří. Od roku 2013 se anonymní akcie na majitele povinně evidují, což usnadňuje dohledání skutečných vlastníků. Sice zbývají další způsoby, jak utajit svoji společnost, ale ty už nejsou tak snadné. Na ně se chceme zaměřit nyní.

    Podivný přílepek už Vás nezaskočí

    Miliardy pro ČEZ přilepené k zákonu o spotřební dani. Změna veřejných zakázek schovaná v zákoně o… diamantech. To všechno bylo možné díky podávání změn zákona anonymně a na poslední chvíli. Dnes mohou občané a novináři lépe sledovat, co se do zákona snaží ten který poslanec či senátor protlačit. A mají více času před tím varovat.

    ZÁKONY BEZ PŘÍLEPKŮ
    Politiky dříve velmi oblíbené přílepkování je dnes už o dost těžší. Mezi návrhem a schválením zákona musí být více času. Dnes je už také veřejně dostupné, kdo z poslanců předložil jaký pozměňovací návrh a kdo pro jaký návrh na poslaneckých a senátních výborech hlasoval.

    Na které zákony se zatím nedostalo?

    Konec trafik v dozorčích radách
    Stejně jako dříve dozorčí rady státních firem neobsazují odborníci, ale často se stávají trafikou pro vysloužilé politiky.

    Audit všech veřejných peněz
    Politici i přes tři pokusy v jednom volebním období nepřijali zákon, který by rozšířil nezávislou kontrolu hospodaření státu.

    Vyšetřování bez politických zásahů
    Nepodařilo se ani zvýšit nezávislost státních zástupců a uchránit je před tlakem politiků.

    Odpolitizování státní správy
    Poslanci sice schválili zákon o státní službě, jenže v takové podobě, která nezávislost státních úředníků nezaručuje. A bohužel je ani dostatečně nechrání, pokud se setkají během své práce s korupcí.



    Článek vyšel ve volebních novinách Rekonstrukce státu s názvem Průvodce voliče.

    Sdílet: