Chceš demokratické Česko bez korupce? Klikni a podpoř naše aktivity darem.

Zástupci Rekonstrukce státu se sešli s premiérem v demisi. Chtějí do programového prohlášení nové vlády pojistky demokracie

Zástupci Rekonstrukce státu se sešli s premiérem v demisi. Chtějí do programového prohlášení nové vlády pojistky demokracie

    Sdílet: 20. 04. 2018

    Zástupci platformy Rekonstrukce státu se dnes sešli s premiérem v demisi Andrejem Babišem. Navrhli mu, aby do programového prohlášení nové vlády zahrnul také mantinely demokratické vlády – ty tvoří 19 zásad, které slouží jako pojistky proti rozpínání moci. Současně upozornili na to, že vláda v demisi už některé z mantinelů ohrozila. Rekonstrukce státu chce v dalších jednáních pokračovat také s vedením ČSSD, která zřejmě má být součástí budoucí vládní koalice.

    Cílem schůzky bylo prosadit začlenění 19 mantinelů demokratické vlády do programového prohlášení vlády aktuálně sestavované Andrejem Babišem. „Dneska panuje ve společnosti velká obava z toho, že hnutí ANO jako hegemon politické scény může zneužívat svého postavení. Ať už je oprávněná nebo ne. Proto jsme navrhli premiéru v demisi, aby přijal pozitivní opatření pro posílení záruk demokratického vládnutí v České republice,“ řekl po schůzce Pavel Franc, garant Rekonstrukce státu a ředitel Frank Bold.

    Recept na posílení těchto záruk představuje právě 19 mantinelů odpovědné demokratické vlády. Premiér v demisi se už v prosinci přihlásil k tomu, že je bude respektovat. V oficiálních dokumentech vlády se však odkaz na ně zatím neobjevil. „Představili jsme premiérovi naše návrhy a vyměnili jsme si své pohledy k jednotlivým bodům. Chceme v jednání pokračovat nejen s hnutím ANO. Oslovili jsme proto také vedení Sociální demokracie, které se pravděpodobně stane součástí příští vládní koalice,“ řekl po schůzce vedoucí týmu Rekonstrukce státu Josef Karlický.

    Mantinely pro každou vládu

    Protikorupční platforma Rekonstrukce státu se od ledna tohoto roku věnuje hlídání mantinelů zodpovědné demokratické vlády. V rámci toho už dvakrát hodnotila kroky vlády v demisi a samotného premiéra. „Uvědomujeme si, že naše země kromě protikorupčních zákonů potřebuje také pohlídat demokratické hodnoty. Proto jsme už na podzim oslovili nezávislé a uznávané experty, aby dali dohromady mantinely, které mají chránit nezávislost demokratických institucí. Naše požadavky nejsou nijak přehnané, přímo vychází z Ústavy,“ dodal Josef Karlický.

    Experti výzvy Mantinely demokracie upozornili už dřív na to, že vláda v demisi obešla služební zákon předvánoční systemizací úředních a služebních míst. Ohledně kroků premiéra směrem k řediteli GIBS pak oslovení experti konstatovali, že nejde říci, zda došlo k překročení demokratických mantinelů. Vyzvali nicméně premiéra v demisi, ať se striktně drží zákonných postupů a nevytváří na ředitele GIBS další tlak skrze veřejná prohlášení.

    K výzvě Mantinely demokracie se dosud přihlásilo cca 4000 občanů včetně expertů, kteří se podílejí na vyhodnocení problematických kroků politiků. Mezi ně patří např. ekonom Edvard Outrata, právník Karel Eliáš či politoložka Vladimíra Dvořáková.

    Výzvu iniciovala protikorupční platforma Rekonstrukce státu. Sdružuje víc než 20 nevládních organizací, které se zabývají otázkami transparentnosti státní správy a dobrého vládnutí. Platforma se dlouhodobě snaží do veřejné debaty přinášet konkrétní a jasná řešení. Její zásadou je být v rámci politické debaty nestranná a nadstranická.

    Sdílet: