Chceš demokratické Česko bez korupce? Klikni a podpoř naše aktivity darem.

Poslanci a senátoři se poprvé sejdou, aby se dohodli na rozšíření pravomocí NKÚ

Poslanci a senátoři se poprvé sejdou kvůli rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. Na protikorupční skupině dnes budou jednat o přijatelném kompromisu. Novela zákona o NKÚ se připravuje už 7 let. Návrhy poslanců totiž dvakrát zamítl Senát. Pro rozšíření pravomocí NKÚ na kraje a obce je totiž potřeba změnit Ústavu, a je tedy potřeba souhlasu obou komor parlamentu. Protikorupční skupina má na programu také navrhovanou změnu zákona o registru smluv.

Poslanci a senátoři se vůbec poprvé oficiálně sejdou, aby se domluvili na tom, jak má vypadat rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. Budou o něm jednat na pracovní skupině pro protikorupční legislativu, kterou svolal předseda sněmovny Radek Vondráček z hnutí ANO. „Snažíme se přispět k nalezení kompromisu, který by byl přijatelný pro poslance, senátory i zástupce obcí. Setkali jsme se proto také s prezidentem NKÚ Miloslavem Kalou a vedoucími představiteli SMO ČR i Sdružení místních samospráv. Ti dlouhodobě požadují, ať souběžně s řešením pravomocí NKÚ dojde ke zrušení zbytečných kontrol,“ uvedl právník Rekonstrukce státu Josef Karlický.

Novela zákona se připravuje už 7 let. Zákon byl poprvé předložen v květnu 2011 vládou Petra Nečase. Naposledy se o něm ve Sněmovně jednalo v březnu 2017. Zákon v minulosti dvakrát vrátil na stůl Sněmovně Senát. Právě proto může být první setkání poslanců a senátorů průlomovým okamžikem pro nalezení nezbytné shody. K jednání jsou přizvání také zástupci Úřadu vlády, Svazu měst a obcí ČR a Sdružení místních samospráv ČR i Rekonstrukce státu.

Poslanci budou řešit také registr smluv

Poslanci mají na programu jednání skupiny také návrh změny zákona o registru smluv předložený Piráty, který zajišťuje, že by smlouvy musely zveřejňovat i ty státem vlastněné podniky, které mají cenné papíry na burze (např. ČEZ, České dráhy, ČEPS). Tyto firmy mají v současnosti v zákoně speciální výjimku.

Novela prošla v prvním kole Sněmovnou a včera ji projednali členové ústavně-právního výboru. „Rýsuje se kompromis, který by mohl být přijatelný pro zástupce většiny politických stran. Zákon už v současnosti zajišťuje dostatečný režim ochrany citlivých informací státem vlastněných podniků, ve kterém zveřejňuje smlouvy i národní podnik Budvar. Vzhledem k tomu už zřejmě nejsou důvody, proč by České dráhy či ČEZ neměly zveřejňovat vůbec nic. Navíc v červenci to budou dva roky, co funguje registr smluv, a podniky se vlivem zákona rozhodně nijak nehroutí. Zákon se také osvědčuje jako efektivní nástroj veřejné kontroly,“ řekl Josef Karlický.

Pracovní skupina k protikorupčním opatřením

Pracovní skupina funguje dlouhodobě. Jde o neformální sněmovní skupinu, kde se mohou setkávat zástupci všech politických stran v Poslanecké sněmovně, představitelé dotčených skupin a institucí a také experti na protikorupční témata. Vznik stálé protikorupční pracovní skupiny navrhl předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček z hnutí ANO. Mezi stálé členy patří za Piráty Vojtěch Pikal, za ČSSD Kateřina Valachová, za TOP09 Helena Langšádlová, za KDU-ČSL Marek Výborný, a za KSČM Daniel Pawlas. Aktuálně se koná už třetí jednání protikorupční skupiny. První dvě se věnovaly změnám zákona o střetu zájmů.