Chceš demokratické Česko bez korupce? Klikni a podpoř naše aktivity darem.

Nový projekt Chvíle pro Senát chce podpořit demokracii v nadcházejících volbách

Nový projekt Chvíle pro Senát chce podpořit demokracii v nadcházejících volbách

    Sdílet: 27. 09. 2018

    Občanské iniciativy Společně to dáme, Mantinely demokracie a Milion chvilek pro demokracii přichází se společným projektem. Na webu Chvíle pro Senát vytvořily přehled informací o všech 236 kandidátech z 27 volebních obvodů. Důraz přitom kladou na postoje kandidátů k demokratickým principům, kroky k podpoře demokracie a další veřejně prospěšné aktivity. Současně však upozorňují i na kontroverzní kroky kandidátů, které zpochybňují demokratické hodnoty, právní stát a  lidská práva a svobody.

    Tři prodemokratické iniciativy připravily pro senátní volby projekt Chvíle pro Senát. Ten sdružuje klíčové informace o všech kandidátech ve 27 obvodech. „Senát je pojistkou zachování demokratického systému v této nejisté době. Přitom o postojích kandidátů k demokratickým principům toho často v kampaních moc neslyšíme,“ řekl o vzniku nového portálu Michal Majzner z iniciativy Společně to dáme.

    Web www.chvileprosenat.cz předkládá souhrn důležitých informací, které by měli voliči vidět a zvážit. „Dozvědět se mohou zejména, zda kandidát veřejně podporuje demokratické hodnoty či se věnuje jiným veřejně prospěšným aktivitám, ať už se jedná o charitativní projekty či třeba podporu kultury. Uvádíme ovšem i kontroverzní kroky, které budí pochybnosti o jeho postoji k demokracii a základním lidským právům,” přibližuje Mikuláš Minář z iniciativy Milion chvilek pro demokracii.

    Kandidáti se mohou zavázat občanům k podpoře demokracie

    Zástupci výzvy Mantinely demokracie současně připravili Závazek k ochraně demokratických hodnot, k němuž se kandidáti mohou připojit podpisem. „Dokument shrnuje základní možnosti senátora, které může využít k ochraně demokratických principů a základních lidských práv. V rámci projektu Chvíle pro Senát nyní vyzýváme občany, aby oslovili kandidáty s tímto závazkem a ptali se na jejich podporu,” dodává Lukáš Kraus z výzvy Mantinely demokracie.

    Nový projekt připravily iniciativy Společně to dáme, Mantinely demokracie a také Milion chvilek pro demokracii, ke které se přihlásilo již přes 265 000 lidí. Na jeho vzniku se podílely desítky dobrovolníků z celého Česka. Autoři medailonky kandidátů průběžně aktualizují. Případné připomínky k obsahu pak mohou občané i kandidáti zasílat na e-mail info@chvileprosenat.cz.

    Co se dosud projektu Chvíle pro Senát podařilo:

  • Na webu www.chvileprosenat.cz lze přehledně najít rešerše ke všem 236 kandidátům v 27 volebních obvodech
  • Tisíce lidí navštívily hlavní stránku projektu
  • Projekt podpořil krátkým videem organizátor projektů Paměť národa Mikuláš Kroupa a také profesor Jan Sokol.
  • 40 kandidujících osobností využilo možnost doplnit o sobě informace pro web Chvíle pro Senát.
  • 18 kandidujících osobností se již přihlásilo k Závazku k ochraně demokratických hodnot
  • Co stále probíhá:
  • Občané oslovují kandidáty se Závazkem k ochraně demokratických hodnot
  • Dobrovolníci se také mohou přihlásit do 27 diskusních skupin, kde mohou organizovat své aktivity v jednotlivých volebních obvodech
  • Kontakt:

    Chvíle pro Senát

    info@chvileprosenat.cz

    Sdílet: