Chceš demokratické Česko bez korupce? Klikni a podpoř naše aktivity darem.

Senátní volby se blíží. Nahoďte pojistky demokracie s Rekonstrukcí státu!

Senátní volby se blíží. Nahoďte pojistky demokracie s Rekonstrukcí státu!

    Sdílet: 01. 10. 2018

    Senátní volby jsou za dveřmi a Rekonstrukce státu nahazuje pojistky demokracie. Pojďme společně oslovit co nejvíc lidí, aby šli k volbám, protože Senát je důležitou pojistkou demokracie a strážcem Ústavy. Zjistěte si co nejvíc o postojích kandidátů vůči demokratickým hodnotám a protikorupčním zákonům díky webu Chvíle pro Senát. Podívejte se na to, jak současní senátoři pracovali na prosazení opatření proti korupci a klientelismu. A sledujte v ulicích, jestli uchazeči o senátní křeslo vedou své kampaně férově.

    Senát musí zůstat pojistkou demokracie

    Senátní volby jsou tradičně Popelkou. Chodí k nim málo lidí, a veřejnost je zřejmě nepovažuje za tak zásadní, jako jsou volby do Sněmovny. Senát má přitom důležitou roli jako pojistka demokracie. Bez souhlasu tří pětin senátorů totiž poslanci nemohou prosadit změnu ústavních a volebních zákonů. Proto se Senátu také někdy říká strážce Ústavy. V říjnu se obmění třetina míst v Senátu - lidé budou volit 27 nových senátorů. To může zamíchat s aktuálním složením Senátu, a rozhodnout o tom, nakolik tato pojistka demokracie bude v budoucnu funkční. Pojďme o tom říct co nejvíce lidem a vyzvat je, aby šli k volbám! Další důvody, proč je Senát důležitý, budeme postupně zveřejňovat na Facebooku Rekonstrukce státu. (Některé vidíte i v galerii dole.)

    Vyzvěte kandidáty, aby chránili demokratické hodnoty

    Experti spojení s výzvou Mantinely demokracie připravili Závazek k ochraně demokratických hodnot, k němuž se kandidáti mohou připojit podpisem. “Dokument shrnuje základní možnosti senátora, které může využít k ochraně demokratických principů a základních lidských práv. V rámci projektu Chvíle pro Senát nyní vyzýváme občany, aby oslovili kandidáty s tímto závazkem a ptali se na jejich podporu,” říká k tomu Lukáš Kraus z Rekonstrukce státu. Pomozte nám s oslovením kandidátů i Vy! Všechny podepsané závazky zveřejníme v medailonku kandidáta na webu Chvíle pro Senát, který sdružuje informace o kandidátech ze všech 27 volebních obvodů.

    Sledujte, co si kandidáti myslí o protikorupčních zákonech

    Oslovili jsme všechny uchazeče, aby vyjádřili svůj názor na protikorupční opatření. Výsledek najdete v tomto Dotazníku. Pokud ve Vašem obvodě obhajuje senátor mandát, můžete se podívat také na jeho protikorupční vysvědčení. Analytici Rekonstrukce státu už od roku 2013 pečlivě sledují, jak jednotliví senátoři hlasují o protikorupčních zákonech. A před volbami je ten pravý čas si toto hodnocení  připomenout.

    Hrají kandidáti v kampani fair play?

    Kandidáti do Senátu musí respektovat nová pravidla pro transparentnější vedení a financování volebních kampaní. Pojďme společně politikům připomenout, že musí hrát fair play. Na serveru Fér volby můžete upozornit na nezákonnou volební reklamu, na niž narazíte ve Vašem okolí. Společně tak přispějeme k tomu, aby senátní kampaně byly férové.

    Sdílet: