Chceš demokratické Česko bez korupce? Klikni a podpoř naše aktivity darem.

Sněmovna končí. Co bude s Rekonstrukcí státu?

Sněmovna končí. Co bude s Rekonstrukcí státu?

    Sdílet: 21. 08. 2013

    V únoru tohoto roku se naši podporovatelé s námi rozhodli, že do konce volebního období společně prosadíme co nejvíce z devíti klíčových protikorupčních zákonů. Ve chvíli, kdy pět z nich mířilo do hlasování sněmovny, hází poslanci ručník do ringu.

    Do kampaně Rekonstrukce státu vložily spousty lidí čas, peníze, svoji reputaci a energii. Myslíme si, že bychom největší protikorupční kampaň v historii neměli vzdávat.  Popravdě není do budoucna ani jiná možnost - náš pokus ukázal, že systémová změna se sama neudělá.

    Pokud nebudou u prosazování protikorupčních zákonů odborníci, může se také lehce stát, že z nich bude zbraň populistických politiků, kteří je postupně zcela zdiskreditují.


    V anglosaském světě je běžné stvrdit svůj předvolební závazek osobně podpisem.

    Máme připravený plán dalšího postupu, který nyní projednáváme se všemi pořádajícími organizacemi. S pádem vlády padají pod stůl i načtené poslanecké návrhy. Protikorupční zákony jsou ale kvalitně zpracované a připravené pro nové podání. 

    Naším hlavním cílem proto je, aby se ihned po volbách na návrhy navázalo. Většinu reforem lze schválit v řádu měsíců od voleb. Už jednáme s poslanci, aby současné návrhy po volbách znovu načetli.

    K opětovnému načtení a prosazení návrhů chceme využít roky prověřené pozorování, že během kampaně politici slíbí i hodinky s vodotryskem. Chceme je přesvědčit, aby se podpisem zavázali k podpoře protikorupčních zákonů, a před příštími volbami informovat voliče, zda slib splnili. Doufáme, že i díky naší aktivitě nebudou volby jen pokračováním toho samého.

    Další kroky vyhlásíme po zveřejnění termínu předčasných voleb.

    Sdílet: