Chceš demokratické Česko bez korupce? Klikni a podpoř naše aktivity darem.

Bavme se o služebním zákoně

Bavme se o služebním zákoně

    Sdílet: 24. 04. 2013

    ČSSD dnes představuje novelu služebního zákona, který má ambici skutečně odpolitizovat státní správu. Vzhledem k tomu, že vláda, resp. ministerstvo vnitra, opakovaně přichází se zcela nepřijatelnými návrhy, organizace sdružené v Rekonstrukci státu návrh novely služebného zákona podporují. Věříme, že je zde potenciál, aby se poslanci z opozice i koalice k návrhu Jeronýma Tejce jako spolupředkladatelé připojili a pro zákon hlasovali.

    Organizace sdružené v projektu REKONSTRUKCE STÁTU mají za to, že neexistující právní úprava úřednického stavu a odpolitizování úředníků je jedním z klíčových problémů české společnosti. Proto je jedním z našich bodů odpolitizování státní správy. Definovali jsme 9 parametrů, které by měl mít kvalitní zákon „o úřednících“ a představujeme je všem poslancům a senátorům. Jako politicky neutrální platforma chceme pomoci, aby sněmovna bez ohledu na rozdělení koalice versus opozice přijala takový návrh zákona, který lépe naplňuje společně deklarovaný cíl, na jehož splnění česká společnost čeká dvacet let– odpolitizování státní správy.

    Lenka Petráková z Rekonstrukce státu a sdružení Oživení: „Podle našeho hodnocení je poslanecký návrh poslance Tejce v souladu s parametry kvalitního zákona a představuje proto podle našeho názoru funkční řešení úpravy pro úředníky. Je v tomto ohledu plnohodnotnějším návrhem než připravovaný návrh zákona o státních úřednících. Ten podle našeho názoru konkrétní mechanizmy vedoucí ke skutečnému odpolitizování veřejné správy neobsahuje.“

    Martin Fadrný, EPS, Rekonstrukce státu: „Věříme, že se nám podaří ve vládních stranách najít státotvorné poslance, kteří by podpořili kvalitní zákon bez ohledu na to, že iniciativa vychází od opozice. Stejný přístup nicméně očekáváme také u poslanců sociální demokracie v případě dobrých protikorupčních reforem, které navrhuje vláda.”

    Rekonstrukce státu proto:

  • osloví poslance všech parlamentních stran s konkrétním vyhodnocením jak návrhu ČSSD, tak i vládního návrhu,
  • osloví poslance, kteří se doposud k Rekonstrukci státu připojili, a požádá je o podporu služebního zákona.
  • Kontakt:
    Lenka Petráková, 724 011 102, lenka.petrakova@oziveni.cz
    Martin Fadrný, 775 154 079, martin.fadrny@eps.cz
    Sdílet: