Chceš demokratické Česko bez korupce? Klikni a podpoř naše aktivity darem.

Respekt: Přestřelka v Newsroomu o Rekonstrukci státu

Respekt: Přestřelka v Newsroomu o Rekonstrukci státu

    Sdílet: 20. 10. 2014

    Byla Rekonstrukce státu příliš nátlaková a měla jít sama do voleb? Totu otázku diskutovali novináři týdeníku Respekt ve své pravidelné "přestřelce".

    Erik Tabery: "Dobře využili atmosféru a popularizovali jedno téma. Politikům se prostě do toho nechce. (…) Já jen nesouhlasím s Petrem Honzejkem, co psal v HN - že když něco Rekonstrukce státu chce, tak má založit stranu. Prostě zkusili to, co všechny nevládky na světě: něco prosadit. (…) Neexistuje ideální model, jak jako nevládka něco prosazovat. Oni riskují stejně jako politici. Jinak tohle přece není program. To je dílčí věc. To fakt máme všichni zakládat strany?"

    Petr Honzejk: "Napsal jsem, že pokud někdo chce prosadit přesně do detailu svůj program, musí si ho jít obhájit osobně. Outsourcing v politice nefunguje, což se, myslím, ukázalo dostatečně. (...) Závazky se podle mého mají využívat na dílčí hodnotové záležitosti typu zákaz kouření v hospodách. Ne na složitou soustavu norem, která připomíná komplexní politický program."

    Marek Švehla: "Jejich tlak na politiky byl najednou o řád víc než dřív. V tom vidím velký přínos. Antikorupční zákony nechtěla stará garda a nechce je ani nová. To je poměrně drtivé zjištění. Bez RS bychom to tak jasně nevěděli."

    Ondřej Kundra:  "Jinak si myslím, že Rekonstrukce zatím neselhala, "pouze" zatím neuspěla. Ukazuje se, že zatímco Slováci si umějí sem tam vládnout (registr odklepli za čtyři měsíce), Češi stále ne. Rekonstrukce v téhle sněmovně třeba neuspěje, ale to není důvod nezkoušet to dál. Pro mě je jejich práce zatím přínosem. I když ty zákony neprosadí. Ukazují mi, kdo z politiků lže, kdo co nechce, i když tvrdí opak. Skvělý kompas pro rozhodování."

    Celou přestřelku si můžete přečíst zde.

    Sdílet: