Chceš demokratické Česko bez korupce? Klikni a podpoř naše aktivity darem.

Rekonstrukce státu: Blesk chrání zájmy polostátních firem

Rekonstrukce státu: Blesk chrání zájmy polostátních firem

    Sdílet: 09. 12. 2014

    Začátkem týdne obdrželi vrcholní politici vládní koalice poštou anonymní leták, který obsahuje řadu zavádějících i zcela nepravdivých informací o Rekonstrukci státu. Ve středu 3. prosince pak vyšel v deníku Blesk článek, který se na anonym odvolává a nepravdivé informace přebírá, aniž by dal Rekonstrukci státu prostor k vyjádření.

    Anonymní leták směřuje proti „vehementní“ snaze Rekonstrukce státu, aby se povinnosti zveřejňování smluv „týkaly co nejširšího okruhu státem ovládaných společností“, a byl tedy pravděpodobně iniciován některou akciových společností většinově vlastněných státem, které v těchto dnech usilují o výjimku z dotyčného zákona.

    „Blesk o nás nikdy moc nepsal, teď nám věnoval celou stranu právě v době, kdy koalice rozhoduje o tom, zda ČEZ dostane plošnou výjimku z povinnosti zveřejňovat své smlouvy. Vedení Blesku nám před časem potvrdilo, že se rozhodují na základě vůle svého vlastníka. Vlastníkem je dnes Daniel Křetínský a spolu s ním další anonymní vlastníci. Daniel Křetínský, potažmo Energetický průmyslový holding, je přitom proslaven uzavíráním smluv se státem vlastněnými společnostmi, jakým je právě ČEZ. Redaktor Mihalik přiznává, že v článku vycházel pouze z anonymního dopisu, a prý si po třech dnech již nemůže vzpomenout, zda informace ověřoval. To myslím, mluví za vše,“ řekl Pavel Franc, garant Rekonstrukce státu.

    Záznam hovoru s redaktorem Blesku naleznete zde.

    „Anonymní leták i článek v Blesku potvrzují, že se snahou o zveřejňování smluv státních firem míříme do černého. Aktuální verze návrhu zákona o zveřejňování smluv vyřešila problémy s ochranou obchodního tajemství, a odpůrcům transparentnosti tak zjevně nezbývá než denunciační kampaň. Věříme, že to poslance jenom utvrdí v tom, že zákon je potřeba,“ dodává Franc.

    Rekonstrukce státu požádala podle tiskového zákona o uveřejnění omluvy za zveřejnění nepravdivých informací.

    Kontakty:
    Pavel Franc, 608 362 596
    Jiří Boudal, mluvčí Rekonstrukce státu, 777 804 658

    Přepis článku, který vyšel v Blesku 3. prosince 2014
    Autor: Marcel Mihalik

    Rekonstrukce státu: Je to drtička na poslance?

    PRAHA - Chtějí rekonstruovat stát, nebo svůj byznys? Lobbistů v české politice je řada. Na vymítače ďábla korupce z Česka se pasovalo sdružení Rekonstrukce státu.

    Podle letáku, který koluje mezi poslanci, jde ale o „nátlakový stroj” na politiky. Už v minulosti někteří z nich upozorňovali na to, že Rekonstrukce státu se na ně obrátila s tím, že pokud se neupíší pod body, jež navrhuje, budou v předvolebních novinách označeni za „slibomaty” a jejich šance na zvolení bude malá. Rekonstrukce státu na svých webových stránkách dokonce uvádí, že její právníci před každým hlasováním poslancům přímo napíší, které návrhy a pozměňovací návrhy odpovídají jejich požadavkům.

    Fígl s dary

    Teď se pochybnosti o čistých úmyslech této aktivity ještě prohloubily. Ve sněmovních kuloárech se totiž objevil leták, který označuje Rekonstrukci státu za „stroj na peníze” pro soukromou právní společnost Frank Bold, dříve Ekologický právní servis. Ta se zaštiťuje bojem proti korupci a využívá k nátlaku na politiky média a sociální sítě.

    Jenže i její protikorupční čistota má údajně trhliny: Uvádí například, že peněžité anonymní dary nad 50 tisíc vrací. Ale co když jim někdo daruje 5 milionů po 49 tisících?

    Reakce Rekonstrukce státu:

    Rekonstrukce státu přijímá dary pouze na transparentní účet, kde jsou uvedena jména a účty dárců jakékoli částky. Na transparentním účtu lze jednoduše ověřit, že od  1. ledna 2014 celková výše darů menších než 50 000 byla 260 278 Kč, z toho 184 276 Kč tvoří dary vyšší než 10 000 Kč.

    Žádné anonymní dary tedy Rekonstrukce státu nemá. Zmíněné pravidlo vracení darů nad 50 000Kč, běžné u všech transparentních kampaní ve světě, se týká plné identifikace a navázání komunikace s dárcem z naší strany, abychom byli schopni rozhodnout, zda dárce nejedná v rozporu s našimi etickými standardy.

    Přílohy:
    TZ Rekonstrukce státu: Blesk chrání zájmy polostátních firem

    Sdílet: