Chceš demokratické Česko bez korupce? Klikni a podpoř naše aktivity darem.

Děkujeme Blesku za 500.000,- Kč

    Sdílet: 19. 02. 2015

    Speciální vydání bulvárního deníku dnes upozornilo na „tajného” sponzora Rekonstrukce státu. V anonymním letáku, který na konci roku dostali poslanci, a poté zveřejnil deník Blesk, byla Rekonstrukce státu označena za stroj na peníze pro společnost Amper Holding podnikatele Jana Palaščáka. V reakci na antikampaň se Palaščák rozhodl, že prosazování vyšší transparentnosti začne podporovat.

    Když v prosinci četl podnikatel Jan Palaščák anonymní pamflet, který poštou obdrželi všichni poslanci a ministři, nestačil se divit. Neznámý autor v něm spřádal teorii o tom, že za Rekonstrukcí státu ve skutečnosti stojí zájmy jeho energetické skupiny, která má zájem na povinném uveřejňování smluv radnic a dalších veřejných orgánů.

    Podnikatel, který předtím znal Rekonstrukci státu jen zprostředkovaně, poslal tento týden na transparentní účet Rekonstrukce státu 500 000 Kč se vzkazem: váš „tajný“ sponzor.

    „Anonym tvrdí, že Rekonstrukci státu financuje skupina Amper, a tak jsem si řekl, že už to konečně musím udělat. Protože můj byznys v energetice velmi často brzdí právě netransparentní prostředí," říká Jan Palaščák.

    „Dar nám umožní udělat pořádnou kampaň právě pro zákon o zveřejňování smluv, proti kterému byl anonym namířen. To asi autoři úplně nezamýšleli. Těšíme na další diskreditaci, nějaké peníze by se ještě hodily,“ říká Jiří Boudal z Rekonstrukce státu.

    Rekonstrukce státu na svém webu zveřejnila přehled svého financování v roce 2014. Projekt má od samého začátku své činnosti transparentní účet zřízený specificky pro přijímání darů na Rekonstrukci státu. Všechny soukromé dary, ať už od jednotlivců nebo od firem, jsou přijímány na tento transparentní účet. Činnost Rekonstrukce státu je především založena na aktivitě dvacítky členských organizací, které se věnují jednotlivým tématům. Kromě toho přispívají na prosazení zákonů desítky občanů, nadace a podnikatelé. Mezi největší firemní dárce patří například podnikatelé Jan Barta, Libor Winkler, Václav Dejčmar, Stanislav Bernard, Radim Jančura nebo Ondřej Fryc. Nyní se mezi ně svým darem zařadil i Jan Palaščák. Rekonstrukci státu dlouhodobě podporuje také Fond Otakara Motejla.

    „Samozřejmě, že mám zájem na tom, aby se zveřejňovaly smlouvy veřejných institucí. Jako občan i jako podnikatel. Už dnes je mnoho našich smluv veřejných, dodáváme elektřinu například do Semil, kde jsou ve zveřejňování průkopníky. Je komické, že na této naší smlouvě s městem Semily marně hledají senzaci nejen pisatelé anonymu, ale i např. zástupci krajně netransparentní Českomoravské komoditní burzy Kladno, na které se odehrává většina velkých veřejných zakázek na dodávky energií, a která sama nezveřejňuje prakticky nic. Tito lidé asi prostě nedokážou pochopit, že byznys se dá dělat i transparentně a bez tajných dohod,” dodává Palaščák.

    V případě anonymního letáku šlo už o druhý pokus o diskreditaci Rekonstrukce státu kvůli jednomu z dvaceti členů platformy, nevládní organizaci Frank Bold Society. Té totiž ze svého zisku přispívá na činnost partnerská advokátní kancelář v rámci inovativního modelu sociálně zodpovědného podnikání. „Rozumíme tomu, že pro mnoho lidí by bylo jednodušší, kdyby se nakonec ukázalo, že Rekonstrukce státu byla celá vymyšlená na objednávku k uspokojení individuálních ekonomických nebo mocenských zájmů. Prosazení zákonů Rekonstrukce státu nakonec určitě někomu v byznysu pomůže. Pevně věříme, že to budou ti, kteří podnikají fér a posouvají společnost dopředu,“ říká CEO Frank Bold Pavel Franc.

    Jak souvisí společnost Amper Market s Rekonstrukcí státu?

    Jedním z dvacítky členů platformy nevládních organizací sdružených v Rekonstrukci státu je spolek Frank Bold Society. V rámci Rekonstrukce státu plní roli koordinátora. Spolek je členem konsorcia Frank Bold, ve kterém je také advokátní kancelář Šikola & Partneři. Ta investuje své zisky do společensky prospěšných cílů spolku. Amper Market je dlouhodobým klientem této advokátní kanceláře. Amper Market nemá žádný vliv na řízení žádného ze subjektů konsorcia Frank Bold, ani na konsorcium samotné, tím méně pak může mít jakýkoliv vliv na Rekonstrukci státu.

    Přílohy:
    Speciální vydání Plesku

    Sdílet: