Chceš demokratické Česko bez korupce? Klikni a podpoř naše aktivity darem.

Co zaznělo o zveřejňování smluv ve Sněmovně při 2. čtení?

Co zaznělo o zveřejňování smluv ve Sněmovně při 2. čtení?

    Sdílet: 26. 06. 2015

    Ve čtvrtek 18. června se v Poslanecké sněmovně otevřelo téma zveřejňování smluv. Poslanci začali ve druhém čtení diskutovat o návrhu zákona a myslíme si, že některé výroky stojí za reakci.

    Zákon nehlídá dotace.

    Je to přesně naopak, aktuální návrh zákona o registru smluv mezi zveřejňované smlouvy zahrnuje také smlouvy o dotacích a návratných finančních výpomocích.

    Smlouvy v registru nikdo číst nebude.

    S tímto tvrzením zásadně nesouhlasíme a brzy vám poskytneme údaje ze analýzy Transparency International SK, která analyzovala počet přístupů do slovenského registru smluv. Domníváme se, že pokud budou smlouvy a data z nich jednoduše přístupná, tak se určitě najdou občané, které informace ze smluv budou zajímat. Navíc zveřejňování smluv bude mít i preventivní efekt pro uzavírání nevýhodných nebo tzv. cinknutých smluv, protože na ně bude hned vidět.

    Úřední deska je k občanovi blíže než centrální registr smluv na internetu.

    Věříme, že v nejmenší obci má úřední deska smysl, ale výhodou centrálního registru je, že všechna data budou na jednom místě, dálkově přístupná a také ve formátu, se kterým se dá dále pracovat.

    Zahrnutí státních firem by znamenalo prozrazení jejich obchodního tajemství.

    I tuto námitku jsme již vyvraceli mnohokrát. Poslední návrh zákona chrání obchodní tajemství dokonce nad rámec zákona o svobodném přístupu k informacím, podle kterého musí státní firmy poskytovat informace občanům. Návrh obsahuje také speciální režim pro státní firmy, které budou moct začernit takové informace, které za obchodní tajemství považují a pokud později soud rozhodne, že se o obchodní tajemství nejedná, mají dodatečnou lhůtu na zveřejnění této infrmace, aniž by tím ohrozily platnost smlouvy. Více zde.

    Další informace a odpovědi na otázky najdete v Encyklopedii o registru smluv na www.nejnejzakon.cz.

    Celý záznam debaty si můžete přečíst na webu Sněmovny zde.

    Sdílet: