Chceš demokratické Česko bez korupce? Klikni a podpoř naše aktivity darem.

Ambasadorský zápas o bilion pod kontrolou

Ambasadorský zápas o bilion pod kontrolou

    Sdílet: 07. 06. 2016

    Hlasování v Senátu o rozšíření působnosti NKÚ sice nedopadlo o pouhé čtyři hlasy, ale i tak šlo o úspěch. Ještě několik týdnů před ním jsme odhadovali, že podpora restu č. 9, který může přinést veřejnou kontrolu i pro zbývající bilion korun ročně z veřejných prostředků, bude ještě menší.

    Řádu váhajících senátorů se podařilo přesvědčit díky ambasadorům Rekonstrukce státu - jejich osobním schůzkám, e-mailům a telefonátům s politiky. Mnohdy bylo těžké se s politiky spojit, o to větší dík patří těm, kteří to nevzdali a politikům se opakovaně připomínali, aby zjistili jejich pozici před hlasováním a předali jim všechny potřebné informace.

    Nejmladší ambasador

    Mezi ambasadory jsme uvítali velkou posilu, mladého aktivního občana města Prostějov, Jakuba Čecha. Ten několikrát nachytal místní radnici při porušování zákona a ukázal, že i v patnácti letech se můžete velmi aktivně zajímat a dbát o správu věcí veřejných. Jakub natočil video se senátorem Liborem Michálkem, ve kterém mimo jiné probrali důvody nesouhlasu některých senátorů s novelou k NKÚ. Jakub s námi na místě sledoval i klíčové senátní jednání a po jeho skončení prohlásil, že dá lidem z olomouckého kraje vědět, jak krajští senátoři (ne)hlasovali. Velký dík za pomoc patří tedy i jemu.

    Na senátory se obraceli další lidé i prostřednictvím mailu a sociálních sítí skrze stránku Minuta demokracie. Že na intenzivní komunikaci s občany nejsou někteří politici stále ještě moc zvyklí, dokládá výrok senátora Čunka: „Co se týká konstrukce státu, určitě, já naopak bych je pochválil za tu iniciativu, že vůbec vznikla. Druhá věc je, jak chtějí dosáhnout svého. Jestli si náhodou pamatujete, před nějakým časem, je to asi měsíc, jsem já a zcela jistě i všichni, dostával maily „Zachraňte Šumavu“. Ty maily zcela jistě generoval nějaký systém. Teď dostávám také maily, jak mám dneska hlasovat. Mně to zcela zahltilo moji schránku a vůbec jsem nemohl se dostat k tomu, abych si otevřel jiné tisky a důležité věci.“

    Nebojte sa, bratia

    Na aktivity ambasadorů navazovali i samotní členové úzkého týmu Rekonstrukce státu. Jednali jsme se zástupci všech politických subjektů a apelovali na špičky koaličních stran, aby se dohodli se svými senátory na konstruktivním kompromisu. Pozvali jsme na veřejnou diskuzi i přímo do Senátu generálního ředitele kanceláře předsedy slovenského NKÚ, pana Ľubomíra Andrassyho. I díky němu se podařilo některé senátory přesvědčit, že mnohé argumenty používané proti novele jsou bohapustí strašáci nemající oporu v realitě. Video s panem Andrassym se ještě ráno před hlasováním dostalo do e-mailových schránek všech senátorů.

    Přesto to všechno to nestačilo.  Vládní koalice bohužel nebyla schopná dohodnout se s vlastními senátory a ani vyjednat podporu opozice. Chybělo přitom málo. Leccos dobře ilustruje výrok senátora Vystrčila: „Se mnou a s naším klubem nejednal nikdo, kromě Rekonstrukce státu. O tom se ještě zmíním. Která naprosto, podle mě paradoxně, dneska pořád se snaží zprostředkovat komunikaci mezi vládní koalicí a opozicí. A mě informuje představitel Rekonstrukce státu o tom, co si myslí pan Vondráček a co dneska bude říkat v Poslanecké sněmovně, místo toho, abychom se bavili napřímo. Čímž mimochodem samozřejmě této instituci dáváme nějakou autoritu. A zřejmě, protože se nejsme schopni domluvit samostatně, i právem. (…) Já tady ještě řeknu na závěr jednu věc. Přes to všechno, co zažívám, a přes tu kritiku, kterou jsem říkal, tak já nakonec musím ocenit přístup Rekonstrukce státu. Paradoxně. Ti jediní byli ochotni se bavit o řešení, které je reálné. To reálné řešení bylo na stole.“

    Jen se tím potvrzuje, že práce ambasadorů Rekonstrukce státu i všech dalších, kteří se snaží konstruktivně komunikovat s politiky o zákonech, které mohou posílit transparentnost a omezit klientelismus v ČR, má velký význam. Bereme to jako velký potenciál i příslib do budoucna pro prosazování dalších rekonstrukčních zákonů, i když se tento zatím to zdárného konce zatím přivést nepodařilo.

    Lukáš Kraus, Rekonstrukce státu

    Sdílet: