Chceš demokratické Česko bez korupce? Klikni a podpoř naše aktivity darem.

Zachraňte registr smluv: Vzor dopisu lídrům koalice

Zachraňte registr smluv: Vzor dopisu lídrům koalice

    Sdílet: 02. 09. 2014

    Vážený pane Sobotko, Babiši, Bělobrádku,

    Chtěl bych Vás požádat o to, aby se lídři koalice dohodli na schválení zákona o Registru smluv v Poslanecké sněmovně ještě teď v září, před obecními volbami.

    Považuji schválení tohoto zákona, který má za cíl mimo jiné zprůhlednit hospodaření obcí a obecních firem, za důležitý a hmatatelný signál voličům o tom, že strany této koalice umí plnit předvolební sliby.

    Podle mých informací koalice bude rozhodovat o tom, jestli zákon má obsahovat princip, že nezveřejněná smlouva nebude platit, jako je tomu na Slovensku, nebo naopak „měkčí“ verze zákona, která ve skutečnosti umožní zveřejňování začerněných smluv.

    Jednat se má také o tom, jestli zákonu mají podléhat i firmy, ve kterých má obec nebo stát většinový, ale ne 100% podíl.

    Prosím Vás o to, aby Registr byl funkční nástroj, který nebude umožňovat obcházení povinnosti zveřejňovat smlouvy – například neomezenými „opravami“ zveřejněných dat, anebo prodejem malého podílu obchodní společnosti tak, aby pro ni povinnost zveřejňovat přestala platit.

    Těším se na odvážné a jasné rozhodnutí koalice směřující k tomu, že si budeme moct přečíst všechny smlouvy uzavírané za veřejné peníze na internetu.

    S pozdravem ...

    Sdílet: