Chceš demokratické Česko bez korupce? Klikni a podpoř naše aktivity darem.

Komentář: Jak poslanec Urban zavrtěl médii

Komentář: Jak poslanec Urban zavrtěl médii

    Sdílet: 01. 10. 2015

    Takové vrtění psem jsme ještě kolem zákona o zveřejňování smluv nezažili. „Agrofert nebude v registru smluv! Výjimku dostaly i spolky,“ hlásaly jeden den novinové titulky. „Výjimku mít nebudou,“ opravovaly se druhý den.

    S veřejným míněním si tentokrát politici pohráli díky jednomu chytrému tahu poslance Milana Urbana z ČSSD. Toskánský jachtař a příznivec ČEZ Milan Urban již před létem nenápadně navrhl pozměňovací návrh k zákonu o registru smluv.


    Chtěl, aby se rozšířil i na všechny soukromé smlouvy soukromých firem, které dostávají dotace nad 20 milionů. Týkalo by se to odhadem až 2,5 tisíce firem.


    V jeho přílepku totiž nejde jen o dotace, jak se v médiích tvrdí, ale i o příjemce veřejných zakázek. Jak objevili právníci organizace Frank Bold, Urbanův návrh asi ale nebyl nikdy míněn vážně, protože právně nedával smysl. Podle něj by každý majitel firmy musel 1. ledna navštívit věštírnu a nechat si předpovědět, zda v nadcházejícím roce dostane 20 milionů od státu a více. Pokud by věštba řekla ano, musel by zveřejnit všechny svoje smlouvy – z veřejných i soukromých peněz. Kdyby se náhodou věštba řekla ne a podnikatel by přesto 20 milionů získal, všechny jeho soukromé smlouvy za celý rok by byly nejspíš neplatné – návrh je v tomto tajemnější než prověrka prezidentova kancléře.


    Pokud chtějí poslanci, aby firmy zveřejňovaly soukromé smlouvy, zničit Agrofert nebo hlídat dotace, je to zcela jejich věc a mají na to plné právo. Ale toto je schválnost, „trojský kůň“, či jak se říká ve sněmovně: „očividná mina“. První soud by zákon označil za zmatený. Potvrzuje to i fakt, že předkladatel zákona Jan Farský, ačkoliv v opozici vůči Babišovi, pro Urbanův návrh nehlasoval.


    Osud této miny je zajímavý. Poslanec Urban přílepek předložil písemně, ale po kritice raději nechal, aby se k němu přihlásil jeho kolega Zemánek. Když poté jednal ústavně právní výbor o zákoně, tato mina byla jedinou modifikací, kterou se snažil parlamentní zpravodaj za ČSSD do zákona protlačit. A to i přes dohodu, že zákon nebudou koaliční poslanci kutilsky upravovat. Minu podpořilo s radostí mnoho poslanců ČSSD, ODS i místopředseda TOP 09. A chtějí ji znovu vložit přes svoje senátory.


    Nabízí se spekulace, že poslanec Urban dostal za úkol zákon zabrzdit či vypustit kouřovou clonu. To se mu povedlo. Poslanci zleva zprava se pustili do debaty o Agrofertu a zamlžili, že jedinou výjimku ze zákona má společnost ČEZ. Podobný právně absurdní přílepek předložil i poslanec Foldyna, tentokrát pro spolky a neziskové organizace. Schytal za to kritiku sportovních svazů. To ovšem nevadí. I když se stokrát vyvrátí mýty, pověst zákona to stihlo již poškodit. Popravdě – kdo z nás čte opravy článků v novinách.

    Nikola Hořejš, platforma Rekonstrukce státu

    Vyšlo 30.9. 2015 jako komentář v Lidových novinách

    Sdílet: