Chceš demokratické Česko bez korupce? Klikni a podpoř naše aktivity darem.

Registr smluv - skoro jasno!

    Sdílet: 03. 07. 2014

    Mračna kolem Registru smluv se začínají vyjasňovat. Dnes jsme se s ČSSD a ministerstvem vnitra shodli na řešení všech politických i technických otázek a také na jasném harmonogramu dalšího projednávání zákona. Ten by měl být odhlasován v září. A tak poslance tentokrát podpořilo i počasí - paralelně k našemu brífinku běžící předpověď hlásila celou dobu: skoro jasno!

    Zásadní body, na kterých jsme se dohodli jsou následující:

  • Nezveřejněná smlouva nebude platná.
  • Limit bude pro faktury a objednávky, nikoli pro smlouvy. 
  • Státní firmy nebudou vyňaty en bloc. Buďto se umožní vládě vyjmout konkrétní typy smluv, jejichž zveřejnění by firmy poškodilo, nebo se najde obdobný mechanismus. Koaliční dohoda k tomuto bodu bude během červencové schůze.
  • Budou vyňaty smlouvy s nepodnikajícími fyzickými osobami s výjimkou převodů majetku.
  • Gestor přípravy pozměňovacího návrhu je MV a má jasný harmonogram přípravy, tak aby vše mohlo být schváleno v září. Vyjde při tom z aktuálního návrhu poslanecké skupiny pod vedením poslance Vondráčka.
  • Tyto body odpovídají také stanovisku ANO a ministerstva financí, se kterými jsme se sešli včera. Schůzku s KDU máme příští týden.

    "Chtěl bych zdůraznit, že registr smluv je součástí koaliční smlouvy a vládního prohlášení, tedy počítáme s tím a trváme na tom, aby byl registr zaveden jako centrální celostátní registr. Dále počítáme s tím a shodli jsme se na tom, že po jeho zavedení by zveřejněním smluv v tomto registru měla být podmíněna účinnost příslušných smluv," uvedl na následném brífinku pro média ministr Dienstbier. 

    Celý záznam dnešního brífinku si můžete prohlédnout zde (začátek od 26. minuty).

    Prohlášení vlády najdete zde.

    Chcete vědět, jestli se naše předpovědi nakonec vyplní a poslanci zákon odhlasují? Sledujte dál náš web a facebook, posaďte na naší online tribunu nebo se přihlate k odběru našeho newsletteru. Když budeme poslancům nahlas fandit, určitě nakonec necouvnou!

    Sdílet: