Chceš demokratické Česko bez korupce? Klikni a podpoř naše aktivity darem.

Senát nezrušil anonymní akcie

Senát nezrušil anonymní akcie

Sdílet: 20. 03. 2013

Dnes mohly být zrušeny anonymní akcie. Senátoři ale návrh vrátili poslancům a hrozí, že spadne pod stůl.

Dnes mohl být schválen první z 9 zákonů, které jsou cílem Rekonstrukce státu: vládní návrh zákona, který ruší akcie na majitele u českých akciových společností. Senátoři ale vrátili návrh do sněmovny s nekvalitním pozměňovacím návrhem, který je v kolizi s evropskou směrnicí k veřejným zakázkám. Hrozí, že poslanci se nyní neshodnou a návrh neprojde vůbec nebo zůstane do voleb zaparkován ve sněmovně. Obavu, že ve sněmovně nebude nakonec schváleno vůbec nic, vyjádřil v Senátu i ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

„Zrušením anonymních akcií mohli dnes senátoři jasně zmenšit prostor pro korupci. Pokud chtěli řešit i další problémy související s nejasným vlastnictvím dodavatelů veřejných zakázek, mohli tak učinit v samostatném návrhu. Takto v lepším případě zbrzdili dobře napsanou novelu o další měsíce, v horším případě ji torpédovali,“ říká ekonom Jiří Skuhrovec z Centra aplikované ekonomie, člen odborné skupiny k anonymnímu vlastnictví při Rekonstrukci státu.

„Zrušením akcií na majitele by odpadla nejjednodušší forma utajení vlastnictví, kterou používá celá polovina z 25 tisíc českých akciovek. Zůstává sice možnost utajit fyzické příjemce peněz přes různé kyperské firmy, ale transakční náklady na utajení jsou zde vyšší. Obáváme se, že Senát v čele se senátory Bárkem a Víchou jen zopakuje dobře známý postup: zákon se označí za málo komplexní a na poslední chvíli se doplní něčím velmi sporným. Vrací se tak znovu do hry a nikdo nemůže zaručit, že v parlamentu znovu získá dostatečnou podporu,“ říká právník Martin Fadrný z Ekologického právního servisu, člen odborné skupiny k anonymnímu vlastnictví při Rekonstrukci státu.

„Pozměňovací návrh senátorů s největší pravděpodobností není v souladu s evropským právem. Může se opakovat scénář z roku 2010, kdy se ukázalo, že novela zákona o veřejných zakázkách, podle které akciové společnosti musely mít akcie na jméno, aby se mohly ucházet o veřejnou zakázku, byla vyhodnocena jako diskriminační z hlediska evropského práva. Návrh otevírá dva další zákony a není prodiskutován s poslanci, takže v parlamentu na něm sotva bude shoda,“ říká analytik Nadačního fondu proti korupci Janusz Konieczny, člen odborné skupiny k anonymnímu vlastnictví při Rekonstrukci státu.

„Pokud nebude přijat pozměňovací návrh a někdo z poslanců napodruhé odmítne podpořit původní znění s tím, že neřeší vše, je to jasná výmluva. Rekonstrukce státu bude o takových poslancích informovat,“ dodává Konieczny.

Kontakty:
Jiří Skuhrovec, 602 693 748, jskuhrovec@gmail.com
Martin Fadrný, 775 154 079, martin.fadrny@eps.cz